X

Organizaţia Amnesty Internaţional i-a retras premiul ‘Ambasador al Conştiinţei’ lui Aung San Suu Kyi

Organizaţia Amnesty International i-a retras cel mai prestigios premiu al său pentru drepturile omului, premiul ‘Ambasador al Conştiinţei’, lui Aung San Suu Kyi, acuzând-o pe lidera din Myanmar că a permis continuarea încălcărilor drepturilor omului prin faptul că nu a denunţat violenţele împotriva minorităţii musulmane rohingya, relatează Reuters luni, potrivit Agerpres.

Peste 700.000 de membri ai acestei minorităţi au fugit în 2017 de violenţele comise de militari şi miliţii budiste în Myanmar şi s-au refugiat în Bangladeshul vecin unde trăiesc de atunci în imense tabere improvizate.

Citește și : Juncker se declară „preocupat în mod moderat” de relaţia Italiei cu Uniunea Europeană

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, în fruntea guvernului din Myanmar din 2016, este foarte criticată pentru lipsa de acţiune împotriva armatei.

Amnesty International i-a acordat în 2009 lui Suu Kyi premiul ‘Ambasador al Conştiinţei’ pe când aceasta se afla în arest la domiciliu pentru opoziţia sa împotriva juntei militare din Myanmar.

În cei opt ani de când a fost eliberată, Suu Kyi a condus partidul său la victorie la alegerile din 2015 şi a înfiinţat un guvern anul următor, însă a trebuit să împartă puterea cu generalii şi nu are niciun control asupra forţelor de securitate.

Amnesty International a afirmat într-un comunicat că Aung San Suu Kyi nu a denunţat violenţele împotriva minorităţii rohingya şi a subliniat ‘trădarea ruşinoasă a valorilor pe care odată ea le apăra’.

Citește și : Jens Stoltenberg: Europa apărării nu trebuie întărită în detrimentul NATO

Tags: Amnesty InternationalAung San Suu Kyidrepturile omuluiMyanmarrohingya
Categorii: Știrile zilei