Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a atenţionat Siria în legătură cu utilizarea de arme chimice

Publicat:

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a atenţionat încă o dată luni Siria în legătură cu utilizarea de arme chimice în timpul războiului civil, declanşând o reacţie virulentă din partea regimului sirian, relatează agerpres .

“Comunitatea internaţională trebuie să rămână fermă împotriva utilizării de arme chimice, iar autorii atacurilor vor trebui să dea socoteală”, a spus Ahmet Uzumcu, director general al OIAC, cu o zi înainte de noi negocieri de pace la Geneva în încercarea de a pune capăt războiului din Siria.


O misiune de anchetă a OIAC a publicat trei rapoarte care au arătat folosirea de arme chimice în această ţară în ultimii ani, a subliniat el luni, la Haga, în cadrul conferinţei anuale a statelor membre ale organizaţiei.

Citește și : Rusia : Avioanele ruseşti nu au efectuat lovituri la Al-Shafah în regiunea Deir Ezzor

“Este extrem de îngrijorător că avem de-a face în continuare cu utilizarea de arme chimice” în ciuda acţiunii OIAC, şi-a exprimat regretul Uzumcu, făcând clar referire la regimul sirian.

În ultimul său raport, JIM (Joint Investigation Mission), misiunea de anchetă comună creată în august 2015 de către ONU şi OIAC, a acuzat forţele aeriene siriene că au comis un atac cu gaz sarin în aprilie în satul Khan Sheikhun, făcând zeci de morţi.

Ministrul adjunct sirian al afacerilor externe, Faisal Mekdad, prezent la conferinţă, i-a răspuns cu vehemenţă lui Uzumcu, spunând că este vorba de “acuzaţii false” împotriva regimului.

“Concluziile politizate” ale misiunii de anchetă a OIAC urmăresc “să defăimeze imaginea Siriei” şi să destabilizeze ţara, a afirmat el.

Unele state “şi-au trimis mercenarii şi i-au încurajat să folosească arme chimice împotriva civililor şi armatei siriene”, a acuzat Mekdad, făcând apel la anchetatori să deschidă o nouă investigaţie.

Siria lui Bashar al-Assad s-a alăturat statelor membre ale OIAC în 2013, recunoscând, sub presiunea Statelor Unite şi a Rusiei, că deţine un stoc de arme chimice.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt “îngrozite de utilizarea sistematică şi repetată de arme chimice în Siria de către guvernul sirian şi de către gruparea Statul Islamic”, a declarat Jacek Bylica, reprezentant al Estoniei pentru neproliferare, vorbind în numele UE.

“Nu poate exista impunitate”, a spus el, făcând apel la Damasc să colaboreze cu OIAC pentru a se stabili exact care este stocul de arme chimice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.