Organizaţia Reporteri fără Frontiere a restabilit site-ul său din Egipt

Publicat:

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunţat că a restabilit vineri site-ul său din Egipt, după un an de la blocarea lui de către autorităţi, relatează agenţia de presă APP, potrivit agerpres.

”Accesul la sute de site-uri este blocat în Egipt, plasând jurnaliştii într-o ‘închisoare virtuală’ ”, a afirmat organizaţia pentru libertatea presei pe site-ul său. ”Pentru a atrage atenţia asupra cenzurii şi pentru a o învinge, RSF face din nou accesibil astăzi site-ul său din Egipt”, a adăugat organizaţia.


Citește și : Sute de musulmani chinezi protestează împotriva demolării unei moschei

Peste 500 de site-uri de ştiri şi ale unor organizaţii neguvernamentale sunt blocate în Egipt, potrivit Asociaţiei pentru libertatea de gândire şi de expresie, cu sediul la Cairo.

Aproximativ 100 de site-uri de ştiri – inclusiv cele ale Al-Jazeera, Huffington Post Arabic şi BuzzFeed – au fost blocate anul trecut, a precizat RSF. Site-urile organizaţiilor de media locale independente au fost şi ele blocate.

Asociaţiile pentru drepturile omului critică în mod constant acţiunile guvernului preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi de restricţionare a libertăţii cuvântului. ”Cenzura online este una dintre faţetele sistemului opresiv pe care regimul doreşte să-l extindă în Egipt”, a declarat Elodie Vialle, reprezentantă a RSF. ”Aceasta implică reducerea jurnaliştilor la tăcere pentru a răspândi mai uşor conţinuturile proguvernamentale”, a adăugat ea.

”O altă faţetă este aceea că se foloseşte tehnologia pentru a-i spiona, şi în unele cazuri ea este vândută de către companii europene”, a mai spus dna Vialle. RSF a făcut apel la ”ţările democratice să condamne modelul de internet, închis, cenzurat şi monitorizat al regimului egiptean”.

RSF a precizat că deblochează site-ul său prin tehnica de ”oglindire” (”mirroring”), care constă în copierea conţinutului şi schimbarea serverelor.

Citește și : Putin a vorbit la telefon cu Macron despre situația din Siria

Autorităţile egiptene nu au recunoscut, nici nu au negat blocarea unor site-uri.

În luna iulie, parlamentul egiptean a adoptat o lege care întăreşte controlul statului asupra internetului, inclusiv în ce priveşte conturile de pe media sociale ale unor organizaţii şi persoane care au mai mult de 5.000 de followeri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.