X

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a restabilit site-ul său din Egipt

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunţat că a restabilit vineri site-ul său din Egipt, după un an de la blocarea lui de către autorităţi, relatează agenţia de presă APP, potrivit agerpres.

”Accesul la sute de site-uri este blocat în Egipt, plasând jurnaliştii într-o ‘închisoare virtuală’ ”, a afirmat organizaţia pentru libertatea presei pe site-ul său. ”Pentru a atrage atenţia asupra cenzurii şi pentru a o învinge, RSF face din nou accesibil astăzi site-ul său din Egipt”, a adăugat organizaţia.

Citește și : Sute de musulmani chinezi protestează împotriva demolării unei moschei

Peste 500 de site-uri de ştiri şi ale unor organizaţii neguvernamentale sunt blocate în Egipt, potrivit Asociaţiei pentru libertatea de gândire şi de expresie, cu sediul la Cairo.

Aproximativ 100 de site-uri de ştiri – inclusiv cele ale Al-Jazeera, Huffington Post Arabic şi BuzzFeed – au fost blocate anul trecut, a precizat RSF. Site-urile organizaţiilor de media locale independente au fost şi ele blocate.

Asociaţiile pentru drepturile omului critică în mod constant acţiunile guvernului preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi de restricţionare a libertăţii cuvântului. ”Cenzura online este una dintre faţetele sistemului opresiv pe care regimul doreşte să-l extindă în Egipt”, a declarat Elodie Vialle, reprezentantă a RSF. ”Aceasta implică reducerea jurnaliştilor la tăcere pentru a răspândi mai uşor conţinuturile proguvernamentale”, a adăugat ea.

”O altă faţetă este aceea că se foloseşte tehnologia pentru a-i spiona, şi în unele cazuri ea este vândută de către companii europene”, a mai spus dna Vialle. RSF a făcut apel la ”ţările democratice să condamne modelul de internet, închis, cenzurat şi monitorizat al regimului egiptean”.

RSF a precizat că deblochează site-ul său prin tehnica de ”oglindire” (”mirroring”), care constă în copierea conţinutului şi schimbarea serverelor.

Citește și : Putin a vorbit la telefon cu Macron despre situația din Siria

Autorităţile egiptene nu au recunoscut, nici nu au negat blocarea unor site-uri.

În luna iulie, parlamentul egiptean a adoptat o lege care întăreşte controlul statului asupra internetului, inclusiv în ce priveşte conturile de pe media sociale ale unor organizaţii şi persoane care au mai mult de 5.000 de followeri.

Tags: autorităţiCairoegiptinchisoarejurnaliştiReporteri Fără Frontiere
Categorii: Sinteze