Organizaţia Shalom a marcat 78 de ani de la salvarea a zeci de mii de evrei bulgari de la deportare în lagăre

Publicat:

Organizaţia Shalom a evreilor din Bulgaria a marcat miercuri, la Plovdiv, 78 de ani de la salvarea evreilor bulgari de la deportarea în lagăre de concentrare naziste, relatează BTA, potrivit agerpres.  

Ceremonia s-a desfăşurat la Monumentul Recunoştinţei din oraşul din sudul Bulgariei, construit pe locul unde acum 78 de ani evreii erau adunaţi pentru a fi transportaţi către lagărele morţii.


Citește și : Partidul lui Merkel vrea ‘să pună batista pe țambal’ în scandalul măștilor sanitare

Preşedintele Shalom-Plovdiv, Svetlozar Kalev, şi-a exprimat recunoştinţa în special pentru oamenii obişnuiţi care au contribuit la salvarea a milioane de vieţi, deşi gestul lor a trecut de multe ori neobservat. “Să onorăm memoria celor plecaţi şi să le mulţumim pentru curajul pe care l-au arătat acum 78 de ani”, a adăugat Kalev.

Salvarea evreilor bulgari în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat împiedicarea deportării în lagăre de concentrare naziste a evreilor din teritoriul Bulgariei de dinainte de război, menţionează BTA. Deportarea a zeci de mii de evrei a fost oprită ca urmare a puternicei reacţii din partea opiniei publice, în frunte cu Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe bulgare, membri ai parlamentului conduşi de Dimităr Peşev, sindicate, dar şi oameni de rând.

Citește și : UK nu pune ‘bețe-n roate’ exporturilor de vaccin

În martie 1943, autorităţile bulgare deportau evrei din teritoriile controlate de Bulgaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; un total de 11.343 localnici cu origine evreiască şi cărora li se refuzase cetăţenia bulgară, spre deosebire de alte grupuri etnice din acele teritorii, au fost deportaţi în lagărul de exterminare de la Treblinka, din Polonia ocupată, unde au supravieţuit doar 12.

Informaţiile care începuseră să circule despre planurile de deportare a evreilor au provocat o puternică reacţie publică împotriva acestor transferuri, iar procesul a fost oprit, ceea ce a salvat vieţile a aproape 50.000 de evrei din Bulgaria de dinainte de război, notează BTA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.