X

Orice plan de pace pentru Ucraina ar trebui să fie corect și bazat pe dreptul internațional (Podolyak)

Orice plan de pace pentru Ucraina ar trebui să fie corect și bazat pe dreptul internațional (Podolyak)

Ucraina susține că orice plan de încheiere a războiului cu Rusia ar trebui să se bazeze pe dreptul internațional, iar pacea ar trebui să fie corectă, a declarat marți consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, citat de Reuters.

Comentând un plan de pace pentru Ucraina prezentat de doi consilieri ai fostului președinte american Donald Trump, Podolyak a declarat pentru Reuters că războiul nu se poate încheia fără ca Rusia să fie trasă la răspundere, potrivit stiripesurse.

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Reuters a anunțat marți că cei doi consilierii i-au prezentat lui Trump un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, care presupune să spună Ucrainei că va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace.

Podolyak a declarat că înghețarea războiului, care se află acum în a 28-a lună, la actualele linii de front ar fi „ciudată”, deoarece Rusia a încălcat dreptul internațional și se află pe teritoriul ucrainean.

„Ucraina are o înțelegere absolut clară și aceasta este explicată în formula de pace propusă de președintele Zelenski, este clar menționată acolo – pacea poate fi doar echitabilă și pacea poate fi bazată doar pe dreptul international”, a declarat el într-un interviu online.

Podolyak a reiterat, de asemenea, poziția Ucrainei, respingând condițiile de încetare a focului anunțate de președintele rus Vladimir Putin drept absurde. Putin a declarat că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina numai dacă Kievul va fi de acord să cedeze patru regiuni revendicate de Moscova.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Tags: Mykhailo Podolyakrusiaucraina
Externe