Orientul Mijlociu dă în clocot! Ţările arabe condamnă în cor atacul israelian din capitala Siriei

Publicat:

Ţările arabe condamnă în cor atacul israelian din capitala Siriei

Mai multe ţări arabe din Orientul Mijlociu au condamnat marţi “atacul flagrant” al Israelului care a distrus luni consulatul iranian din Damasc şi în care au murit şapte membri ai Gărzii Revoluţionare, şi au cerut totodată “respect pentru suveranitatea şi integritatea teritorială” a Siriei, informează EFE, potrivit stiripesurse.ro.

“Respingem categoric atacul împotriva instalaţiilor diplomatice sub orice justificare. Suntem solidari cu sora noastră Siria în respectarea suveranităţii sale şi a integrităţii pământurilor sale”, a transmis Ministerul de Externe egiptean într-un scurt comunicat.


Citeşte şi: Mihai Popșoi recunoaşte că relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie – Stiripesurse.md

Qatarul, unul dintre principalii mediatori – alături de Egipt – între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas în convorbirile menite să ducă la un armistiţiu în Fâşia Gaza, a considerat într-un comunicat că atacul reprezintă “o încălcare flagrantă a acordurilor şi convenţiilor diplomatice, precum şi a normelor diplomatice”.

Ţările arabe condamnă în cor atacul israelian din capitala Siriei

De asemenea, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, Doha a subliniat că “respinge în totalitate” atacurile împotriva misiunilor diplomatice şi a cerut “să se ofere protecţie personalului acestora în conformitate cu normele dreptului internaţional”, reiterând în acelaşi timp “poziţia fermă a Qatarului de a respinge violenţa şi terorismul”.

Şi Arabia Saudită, rivalul tradiţional al Iranului în regiune, şi-a exprimat respingerea faţă de atacul asupra facilităţilor diplomatice “sub orice justificare şi pretext” şi a reamintit că bombardarea consulatului iranian “constituie o încălcare a dreptului diplomatic internaţional şi a normelor de imunitate diplomatică”.

În acelaşi sens, Ministerul de Externe libanez a condamnat atacul, avertizând în acelaşi timp că “această escaladare periculoasă, cu încălcarea legilor şi normelor internaţionale, ameninţă în mod inevitabil pacea şi securitatea regionale şi internaţionale”.

Libanul a fost, de asemenea, scena unor bombardamente şi atacuri selective ale Israelului, care au vizat membri ai Hamas şi gruparea armată şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran.

Ţările arabe condamnă în cor atacul israelian din capitala Siriei

În atacul de luni de la Damasc, şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei au fost ucişi, inclusiv şeful Forţei Quds din Siria şi Liban, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, şi secundul său, generalul de brigadă Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Forţa Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, care intervine în afara graniţelor pentru a ajuta vecinii Iranului şi pentru a asigura “stabilitatea” regiunii împotriva interferenţelor occidentale. La începutul anului 2020, liderul său carismatic, generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad, ordonat de fostul preşedinte Donald Trump.

Incidentul de luni este cel mai sângeros atac împotriva armatei iraniene în Siria de la începutul lui 2024, unde până în prezent a fost confirmată uciderea a opt oameni în bombardamentele israeliene, inclusiv a celor doi generali ai Gardienilor Revoluţiei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie 8 iulie este a 189-a zi a calendarului gregorian și a 190-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 8 iulie 2024

Horoscop 8 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unii nativi. Pentru Peşti este o perioadă perfectă pentru a intra în noi relaţii,...

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.