Origami au parte de ‘a doua viaţă’, pentru a promova pacea în Hiroshima

Publicat:

Într-un templu budist construit pe o insulă cu vegetaţie luxuriantă de lângă Hiroshima, un călugăr care poartă o tunică de culoarea şofranului suflă în cochilia unui melc marin, apoi începe să intoneze rugăciuni în timp ce mii de figurine ale unor păsări din hârtie sunt arse, informează AFP, potrivit agerpres.

De un deceniu, templul Daisho-in de pe Insula Miyajima organizează cu regularitate un ritual cu milioane de figurine din hârtie pliată (origami), trimise în fiecare an oraşului Hiroshima din estul Japoniei.


Citeşte şi: Şoferul care a forţat intrarea în Casa Albă a fost inculpat (VIDEO) – Black News

Ceremonia doreşte să onoreze dorinţele şi sentimentele persoanelor care au realizat aceste delicate obiecte miniaturale, devenite un simbol internaţional al păcii.

Începând din 2015, cenuşa acelor origami este utilizată pentru a lăcui obiecte din ceramică. Unul dintre acele obiecte a fost oferit de prim-ministrul japonez Fumio Kishida preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, în luna martie.

Sadako Sasaki, o japoneză decedată în 1955 la vârsta de 12 ani din cauza unei leucemii provocate de expunerea la radiaţiile emise de bomba atomică lansată de Statele Unite asupra oraşului Hiroshima cu zece ani mai devreme, a devenit celebră după ce a realizat câteva sute de astfel de figurine din hârtie în timpul bolii sale, în speranţa că se va însănătoşi.

Pentru că, potrivit unei vechi legende japoneze, persoana care realizează mii de origami îşi va vedea dorinţa împlinită.

Povestea lui Sadako Sasaki a emoţionat Japonia, apoi lumea întreagă. Tânăra niponă şi păsările ei din hârtie au devenit de atunci un simbol puternic al păcii şi al dezarmării nucleare.

Dar, timp îndelungat, nenumărate figurine de hârtie provenite din lumea întreagă şi oferite oraşului Hiroshima erau pur şi simplu depozitate în faţa unor monumente, apoi aruncate cu regularitate de angajaţii de la salubritate.

– Un mesaj pentru G7 –

Abia în 2012, Kinya Saito, un membru al ONG-ului nipon pentru pace Nagomi Project, a propus incinerarea ritualică a figurinelor de hârtie, pentru a trimite astfel, în mod simbolic, emoţiile pe care ele le conţin spre “victimele bombei nucleare”.

Yoyu Mimatsu, un călugăr de 57 de ani care oficiază ceremonia la templul Daisho-in, spune că ritualul are scopul ca rugăciunile pentru pace conţinute în fiecare dintre figurine “să atingă cerul”.

Citește și: Cel mai bogat om al lumii a pierdut 11 miliarde de dolari într-o singură zi – Black News

Însă ce se întâmplă cu cenuşa acestor origami sacre? Templul a găsit soluţia în colaborare cu Taigendo, un mic atelier de produse din ceramică, situat în Hiroshima.

Atelierul produce de peste un secol obiecte pe bază de nisip sacru adus dintr-un sanctuar şintoist de pe Insula Miyajima, iar patronul său, Kosai Yamane, utiliza deja cenuşa unui “foc etern” ce arde pe insulă pentru a lăcui obiectele sale din ceramică.

Ideea de a proceda în mod similar cu cenuşa figurinelor de hârtie în templul Daisho-in l-a sedus pe Kosai Yamane, fiul unei supravieţuitoare a bombardamentului de la Hiroshima.

“Avea cicatricele unor arsuri pe coate şi, când eram copil, nu am văzut-o niciodată purtând altceva decât îmbrăcăminte cu mâneci lungi. Nu vorbea niciodată despre asta. Simţeam că făcea totul pentru a nu fi remarcată, pentru a evita să vorbească despre aceste lucruri”, a spus el.

Kosai Yamane foloseşte acea cenuşă pentru a emaila candele pentru tămâie şi suporturi pentru lumânări ce au forma de dom a Monumentului pentru pacea copiilor din Hiroshima.

Cu ocazia summitului G7 desfăşurat între 19 şi 21 mai la Hiroshima, liderii acestui grup au fost invitaţi de premierul Fumio Kishida să viziteze spaţiile memoriale asociate cu bombardamentul atomic şi monumentele dedicate păcii, într-o tentativă a prim-ministrului japonez de a promova dezarmarea nucleară. Apelul premierului Kishida are însă puţine şanse să ducă la un progres concret în această chestiune. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.