OSCE a oficializat sfârşitul misiunii sale de observare în Ucraina după opt ani de mandat

Publicat:

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperarea în Europa (OSCE) a oficializat joi sfârşitul misiunii sale de observare în Ucraina după opt ani de mandat, consecinţă a vetoului opus de Rusia la 31 martie reînnoirii mandatului, transmite AFP, potrivit agerpres

OSCE ‘va lua măsuri imediate pentru a pune în aplicare’ încetarea acestei misiuni, a comunicat secretariatul general de la Viena.


Citește și : Creştere puternică a numărului de execuţii în Iran, în special de femei

‘Poziţia Rusiei nu ne-a lăsat o altă alegere’, a comentat preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, ministrul de externe polonez Zbigniew Rau.

Toate deciziile OSCE sunt adoptate prin consens, iar Moscova a blocat, pentru prima dată acum mai puţin de o lună, prelungirea mandatului misiunii.

Aceasta a pus capăt incertitudinilor legate de viitorul procesului de pace instituit în 2014 după lungi negocieri între occidentali şi Rusia pentru supravegherea încetării focului între Ucraina şi cele două regiuni separatiste proruse din estul teritoriului, Doneţk şi Lugansk.

Ea fusese validată juridic de Moscova şi ONU în cadrul Acordurilor de la Minsk. De atunci, OSCE era singura instanţă internaţională care documenta situaţia de pe teren.

Însă echipele sale de câteva sute de persoane, provenite din zeci de ţări, au fost surprinse de debutul invaziei ruse la 24 februarie şi evacuate de urgenţă în zilele următoare. Activităţilor lor au încetat la 1 aprilie.

Totuşi, pe teren au rămas angajaţi ucraineni care ‘efectuează sarcini administrative’, a precizat OSCE duminică.

Patru dintre ei sunt reţinuţi în Doneţk şi Lugansk, fiind vizaţi de anchete pentru ‘spionaj’ sau ‘înaltă trădare’.

Citește și : Joe Biden va face o vizită oficială în Coreea de Sud şi Japonia

 

În decursul misiunii de anvergură a OSCE în Ucraina, doi observatori şi-au pierdut viaţa: americanul Joseph Stone într-o explozie în 2017 şi ucraineana Marina Fenina în bombardamente la Harkov la 1 martie.

OSCE, cu sediul la Viena, a fost creată în 1975, în plin Război Rece, pentru a favoriza dialogul Est-Vest. Organizaţia numără în prezent 75 de membri, printre care atât statele NATO, cât şi cele de orbita rusă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.