X

OSCE a organizat o reuniune extraordinară în încercarea de a găsi o soluţie pentru criza asupra Ucrainei

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a organizat luni o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în încercarea de a găsi o soluţie pentru criza asupra Ucrainei, reuniune înaintea căreia secretarul general al OSCE a îndemnat la “dialog”, informează AFP, potrivit agerpres

“Vom informa statele cu privire la eforturile noastre şi posibilele mijloace de a avansa. Trebuie ca toate canalele pentru dialog să fie deschise”, a notat pe Twitter înainte de reuniune secretara generală a organizaţiei, Helga Schmid.

Citește și : Germania aşteaptă primele vaccinuri Novavax

Ucraina i-a cerut săptămâna trecută OSCE organizarea acestei reuniuni, pentru a discuta despre “rapida deteriorare a situaţiei securitare pe teren”.

Observatorii OSCE au înregistrat în ultimele zile o recrudescenţă a luptelor între rebelii separatişti proruşi şi armata ucraineană în estul Ucrainei, cu sute de atacuri de mortier şi artilerie. Conflictul din estul Ucrainei durează din 2014 şi a făcut până acum circa 14.000 de morţi.

Aceste încălcări ale armistiţiului intervin în timp ce SUA acuză Rusia că intenţionează să invadeze Ucraina şi că a masat circa 150.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, planuri dezminţite de Moscova.

Citește și : Ucraina se aşteaptă la noi atacuri cibernetice! Vizate sunt băncile, agenţiile guvernamentale şi sectorul de apărare

Michael Carpenter, ambasadorul american la OSCE, a îndemnat Rusia, în timpul reuniunii care a avut loc în spatele uşilor închise, “să înceteze provocările sale periculoase”. “Să revenim la masa negocierilor înainte ca noi vieţi omeneşti să fie pierdute”, a declarat el, potrivit unui comunicat trimis presei.

OSCE, a cărei preşedinţie prin rotaţie este asigurată în prezent de Polonia, are sediul la Viena. Ea numără 57 de ţări membre, printre care Rusia, SUA şi Ucraina.

Tags: Helga SchmidMichael CarpentermoscovaOSCESUAucraina
Categorii: Diaspora