X

OSCE a scos din Transnistria sute de tone de substanțe chimice periculoase

OSCE a scos din Transnistria sute de tone de substanțe chimice periculoase

Cu suportul financiar și tehnic al Misiunii OSCE în Republica Moldova, 154 tone de substanțe chimice periculoase au fost reambalate și transportate din Transnistria pentru incinerare în Germania.

Pe site-ul Misiunii OSCE se menționează că substanțele chimice au fost colectate de la substațiile electrice din diferite localități din regiune, precum și de la uzina Moldavizolit din Tiraspol.

Citeşte şi: Ruşii bombardează Ucraina cu rachete balistice – Stiripesurse.md

OSCE a scos din Transnistria sute de tone de substanțe chimice periculoase

Misiunea subliniază că proiectul urmărește să consolideze cooperarea dintre cele două maluri ale Nistrului în ceea ce privește securitatea mediului, reducerea riscurilor de dezastre și gestionarea deșeurilor periculoase. De asemenea, este menit să confirme că OSCE este cu adevărat interesată de bunăstarea tuturor moldovenilor.

„Autoritățile din Tiraspol și Chișinău, care au supravegheat colectarea și îndepărtarea substanțelor chimice periculoase, sunt angajate în îmbunătățirea sănătății publice. Autoritățile au transformat riscurile asociate cu aceste substanțe chimice toxice într-o cooperare fructuoasă, acceptând să transporte substanțele chimice în Germania pentru incinerare”, a declarat Kelly Keiderling, șeful Misiunii OSCE în Moldova.

După cum INFOTAG a relatat anterior, OSCE a elaborat proiectul pentru a ajuta la eliminarea a aproximativ 363 de tone de substanțe chimice periculoase, la cererea guvernului moldovean și a reprezentanților Transnistriei. În iunie 2023, Misiunea OSCE a semnat un Memorandum de înțelegere cu Ministerul Mediului privind „Îndepărtarea și eliminarea substanțelor chimice periculoase din Moldova”. În a doua jumătate a anului 2024, aproximativ 210 tone de substanțe chimice periculoase vor fi îndepărtate, reambalate și expediate de pe malul drept al Nistrului.

Tags: chisinaugermaniaMoldavizolitOrganizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)substante chimiceTiraspolTransnistria
Categorii: Știrile zilei