X

OSCE: Alegerile prezidenţiale din Uzbekistan, ‘tehnic bine pregătite’ însă fără o ‘veritabilă competiţie politică’

Alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Uzbekistan, câştigate detaşat de preşedintele aflat la sfârşit de mandat Şavkat Mirzioev, au dus lipsă de o “veritabilă competiţie politică”, au declarat luni observatorii internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), informează AFP, potrivit agerpres

Într-un comunicat, OSCE a salutat alegeri “tehnic bine pregătite” şi recente reforme juridice, însă şi-a exprimat regretul cu privire la “libertăţi fundamentale” care continuă să fie “restrânse”, la o campanie electorală “minimalistă” şi un “număr important de nereguli de procedură” observate în ziua votului în această ţară din Asia Centrală.

Citește și : Ambasada Rusiei în SUA condamnă decizia Washingtonului de a trimite muniţii cu dispersie în Ucraina

Preşedintele în exerciţiu al Uzbekistanului, Şavkat Mirzioiev, a fost reales cu o majoritate covârşitoare la scrutinul prezidenţial anticipat de duminică în ţara cu cea mai mare populaţie din Asia Centrală.

Conform rezultatelor preliminare transmise luni de Comisia Electorală la o conferinţă de presă în capitala Taşkent, Mirzioiev a obţinut 87,05% din voturi şi s-a confruntat cu trei adversari necunoscuţi, în timp ce prezenţa la vot a fost aproape de 80%.

Ales în 2016 cu 88,61% din voturi, apoi reales cu 80,12% în 2021 într-un scrutin criticat de observatorii internaţionali pentru lipsa de concurenţă, liderul uzbec s-a confruntat din nou cu candidaţi necunoscuţi publicului larg.

Inginer de formaţie, Mirzioiev se prezintă ca un reformator care consacră epoca “Noului Uzbekistan”, unde “fiinţa umană este valoarea supremă”, o mantră afişată peste tot în ţară.

Citește și : Coreea de Nord denunţă acţiunea SUA de a aduce în peninsulă un submarin cu rachete nucleare

Uzbekistanul, o fostă republică sovietică bogată în gaze, ocupă o poziţie strategică, fiind singura ţară care se învecinează cu toate celelalte state din regiune, inclusiv Afganistan.

Tags: Asia CentralăComisia ElectoralăOSCEŞavkat MirzioevUzbekistan
Categorii: Politică