X

OSCE cere celor două părţi implicate în conflictul din estul Ucrainei să implementeze acordul de pace

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) le-a cerut celor două părţi implicate în conflictul din estul Ucrainei să îşi retragă tancurile şi artileria grea, după ce cinci persoane au fost rănite şi un copil de nouă ani a fost ucis în weekend, relatează agerpres .

Acordul fragil dintre Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei este cu regularitate încălcat, iar numărul incidentelor s-a înmulţit în ultimele săptămâni, a spus, într-un interviu pentru Reuters, Alexander Hug, prim-vicepreşedinte al echipei de observatori a misiunii OSCE în Ucraina.

Cei 503 de observatori ai OSCE în regiune contabilizează în prezent o medie săptămânală de 220 de incidente care implică artileria grea, în creştere faţă de cele 40 de incidente pe săptămână înregistrate după convenirea acordului de pace. În total, 3.877 de arme grele ar fi fost folosite în incidentele din acest an.

Citiți și : Declaraţia de independenţă a Cataloniei a fost ANULATĂ

“Semnalele de avertizare privind această creştere erau acolo. Prin rapoartele noastre, am atras mereu atenţia că situaţia se deteriorează treptat din nou”, a spus Hug.

“Dacă unele dintre aceste chestiuni militare tehnice nu sunt rezolvate acum, am putea asista la o intensificare a violenţelor spre sfârşitul anului”, a adăugat el.

Odată ce pământul va îngheţa în regiune spre sfârşitul lunii, se vor putea muta mai uşor tancuri, artileria grea şi alte echipamente, a subliniat oficialul OSCE.

Artileria grea este principala cauză a deceselor în acest conflict izbucnit în 2014. În acest an, 75 de persoane au murit şi 364 au fost rănite, în creştere cu 3-5% comparativ cu anul trecut, a adăugat el.

Aproximativ 10.000 de persoane au murit din 2014 şi până în prezent. Kievul acuză Rusia că trimite militari şi artilerie grea în regiune, lucru negat de Moscova.

Hug a cerut atât Ucrainei, cât şi Rusiei să implementeze acordurile în vigoare, să retragă trupele şi artileria grea de pe linia frontului, care se întinde pe o lungime de 500 de kilometri.

Tags: acord de paceOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)tancuritrupeucraina
Categorii: Diaspora