X

OSCE denunţă un proiect de lege privind dezinformarea în Ucraina

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei a cerut miercuri Kievului să abandoneze un proiect de lege guvernamental destinat să combată dezinformarea şi care prevede amenzi substanţiale şi pedepse cu închisoarea, informează AFP, scrie agerpres.

Acest proiect ‘nu va fi eficient şi ar putea pune în pericol angajamentele Ucrainei în materie de libertate a mass-media şi libertate de exprimare’, a declarat reprezentantul OSCE, Harlem Desir, într-un interviu acordat France Presse.

Citește și : Un avion s-a rupt în două după ce a ieşit de pe pistă la aterizare pe aeroportul din Istanbul (media)

‘Avem foarte multe preocupări’ faţă de acest text, care autorizează ‘mult amestec al statului în activităţile media şi ale jurnalismului’, a adăugat Desir, care speră ‘să convingă’ autorităţile ‘să-şi schimbe abordarea’.

În timp ce Kievul denunţă în ultimii ani un război informaţional rusesc, destinat destabilizării situaţiei în ţară, Ministerul Culturii ucrainean a pregătit un proiect de lege care combate propagarea dezinformării şi a ştirilor false (‘fake news’).

Acesta prevede în special amenzi mergând până la 350.000 de euro şi pedepse cu închisoarea de la doi la şapte ani pentru jurnaliştii şi bloggerii găsiţi vinovaţi de ‘difuzarea dezinformării’. Proiectul de lege propune, de asemenea, introducerea funcţiei de comisar guvernamental responsabil cu depunerea unei plângeri în justiţie în astfel de cazuri.

Chiar dacă nu a fost trimis încă în parlament, acest document a provocat indignarea jurnaliştilor şi a unor organizaţii neguvernamentale din domeniu, care trag un semnal de alarmă că textul reprezintă o ameninţare la libertatea de exprimare în această fostă republică sovietică.

Citește și : Putin pledează pentru ‘relaţii normale’ cu SUA, la ceremonia primirii scrisorii de acreditare a noului ambasador american

Numeroase structuri publice şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea şi au criticat proiectul. ‘Astfel de metode riscă să ducă la atacuri împotriva libertăţii cuvântului’, a declarat luni Comisia parlamentară pentru politici umanitare, denunţând ‘pedepsele disproporţionate’ prevăzute de acest document.

Ucraina se situează pe locul 102 dintr-un total de 180 de ţări evaluate într-un clasamentul mondial al libertăţii presei din 2019, stabilit de organizaţia Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres /RSF). Rusia se află pe locul 149 în respectivul clasament.

Tags: amenzidezinformareHarlem DesirinchisoarekievOSCE
Categorii: Diaspora