X

OSCE îndeamnă la respectarea sistemului democratic în SUA

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a îndemnat joi la moderaţie şi la respectarea principiilor democraţiei, după recentele evenimente de la Washington, unde susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, sediul Congresului SUA, în încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale, informează dpa, potrivit agerpres.

Într-un comunicat dat publicităţii joi, Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi-a exprimat “îngrijorarea cu privire la integritatea procesului democratic” şi a subliniat că SUA, membru al OSCE, trebuie “să asigure că acei candidaţi care obţin numărul necesar de voturi sunt instalaţi în mod corespunzător în funcţie”.

Citește și: Femeia care a murit în incidentele din Congresul american a fost ÎMPUȘCATĂ de polițiști

“Nici incitarea la violenţă, nici violenţa în sine nu-şi au locul în procesul democratic”, a adăugat Biroul OSCE, subliniind de asemenea dreptul candidaţilor de a se adresa justiţiei în cazul în care consideră că alegerile au fost fraudate.

În acelaşi timp, misiunea ODIHR care a monitorizat procesul electoral prezidenţial din 2020 din SUA “a conchis că toate acuzaţiile privind frauda de sistem sunt lipsite de fundament”, se mai spune în comunicat.

Citește și: Reacții internaționale la evenimentele bulversante din SUA

Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate după ce sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt, miercuri, Capitoliul din Washington într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, confruntându-se cu poliţia pe holurile Congresului american.

Tags: Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR)CapitoliudemocratieDonald TrumpJoe BidenOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)SUAwashington
Categorii: Diaspora