OSCE propune uvernului din Belarus o mediere care să stabilească un ‘dialog deschis şi constructiv’

Publicat:

Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a propus luni guvernului din Belarus o mediere care să stabilească un “dialog deschis şi constructiv”, potrivit unui comunicat al organizaţiei internaţionale cu sediul la Geneva, citat marţi de AFP, scrie agerpres.

“O ofertă oficială a unei vizite a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, prim-ministrul Albaniei Edi Rama, (…) a fost prezentată guvernului pentru a se întâlni cu acesta şi cu reprezentanţii opoziţiei”, conform anunţului apărut pe site-ul OSCE.


Citește și : Lukaşenko, dispus să-şi transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum

“Reiterăm îngrijorările noastre cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 9 august 2020, care nu au putut fi observate de OSCE, precum şi utilizarea disproporţionată a forţei împotriva protestatarilor paşnici, arestările pe scară largă şi acuzaţiile de tortură de către forţele de securitate”, a adăugat OSCE.

Cel puţin 5.000 de oameni au demonstrat luni seara în capitala Minsk, strigându-i “Pleacă!”şefului statului Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994 şi reales pentru un al şaselea mandat cu 80% din voturi la alegerile prezidenţiale extrem de contestate din 9 august.

Opoziţia cere ca puterea să fie transferată liderului său Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania şi care luni s-a declarat pregătită să “îşi asume responsabilitatea”.

Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat luni că OSCE “ar putea juca un rol important” prin trimiterea unei misiuni de mediere care să verifice rezultatele scrutinului.

Citește și : Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I se află în Emiratele Arabe Unite din 3 august

De asemenea, şefului diplomaţiei britanice Dominic Raab a cerut luni “o anchetă independentă a OSCE, în regim de urgenţă”.

Observatorii OSCE nu au supravegheat alegerile prezidenţiale de anul acesta din Belarus deoarece invitaţia din partea autorităţilor de la Minsk nu a fost primită la timp.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.