X

OSCE se întruneşte de urgenţă pentru situaţia din Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va avea marţi o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în urma deciziei preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest lucru “constituie o încălcare vădită a dreptului internaţional”, a transmis, într-un comunicat, Polonia, care asigură în prezent preşedinţia rotativă a OSCE, al cărei sediu este la Viena.

Reuniunea consiliului permanent “în format consolidat va începe la 14.00 GMT” şi “nu este deschisă presei”, a precizat Varşovia.

Recunoaşterea de către Rusia “a anumitor părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk contravine angajamentelor OSCE, precum şi Acordurilor de la Minsk”.

Asta “compromite participarea organizaţiei la o rezolvare paşnică a conflictului”, conform preşedinţiei poloneze.

Acordurile de la Minsk II au fost semnate în 2015, sub auspiciile OSCE, de către Ucraina, Rusia şi cele două regiuni separatiste, cu scopul de a instaura un armistiţiu.

Decizia luată luni de preşedintele rus Vladimir Putin de a recunoaşte aceste regiuni a fost condamnată de occidentali.

OSCE a avut deja luni o reuniune extraordinară a consiliului permanent la solicitarea Ucrainei. Secretarul general al organizaţiei, Helga Schmid, a făcut apel la dialog.

Observatorii OSCE au contabilizat în noaptea de luni spre marţi peste 3.200 de noi încălcări în 48 de ore ale armistiţiului menit a intra în vigoare în estul Ucrainei.

Conflictul durează din 2014 şi a făcut 14.000 de morţi.

OSCE numără 57 de membri, printre care şi Rusia, Ucraina şi SUA.

Tags: DoneţkHelga SchmidLuganskOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)rusiaucrainaVladimir Putin
Categorii: Diaspora