Ostilităţile SUA faţă de Iran nu vor înceta odată cu plecarea lui Trump, afirmă ayatollahul Ali Khamenei

Publicat:

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat miercuri că ostilităţile SUA faţă de Iran nu vor înceta odată cu plecarea actualului preşedinte american Donald Trump, ale cărui relaţii cu Republica Islamică au fost foarte tensionate în timpul mandatului său, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Aţi fost martori la ceea ce v-au făcut America lui Trump şi America lui Obama (Barack Obama, fostul preşedinte al SUA). Ostilităţile nu se limitează la America lui Trump şi nu vor înceta odată cu plecarea lui”, a subliniat Khamenei pe site-ul său oficial, adresându-se unor înalţi responsabili ai ţării sale şi familiei generalului ucis Qassem Soleimani.


Citește și : Companiile din Regatul Unit îşi fac stocuri, de teama unui ‘no deal’

Şeful Forţei Al-Quds, unitate de elită însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, Soleimani a fost ucis pe 3 ianuarie 2020 într-un atac american lângă aeroportul internaţional din Bagdad. În zilele ce au urmat, Iranul a tras rachete asupra bazelor americane şi ale altor ţări ale coaliţiei în Irak.

“Nu aveţi încredere în duşman, acesta este sfatul meu”, a spus el, reiterându-şi poziţia conform căreia Iranul trebuie să se întărească pentru a “neutraliza” sancţiunile impuse de administraţia Trump.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran sunt foarte tensionate după Revoluţia Islamică din 1979, însă ele s-au înrăutăţit şi mai mult după sosirea lui Trump la Casa Albă, care a retras unilateral, în mai 2018, SUA din acordul de la Viena asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015 cu marile puteri şi a reintrodus sancţiuni severe împotriva Teheranului.

Citește și : Oficial german: ‘Timpul presează din ce în ce mai mult’ pentru un acord post-Brexit

Preşedintele american ales, Joe Biden, care l-a învins pe Donald Trump în alegerile din noiembrie, şi-a exprimat dorinţa de a relua relaţiile diplomatice cu Iranul, însă Khamenei a atenţionat de mai multe ori împotriva unor speranţe de deschidere către Occident.

Întrevederea dintre Ali Khamenei, în vârstă de 81 de ani, şi familia generalului Soleimani este prima sa apariţie publică după ce un membru al anturajului său a dezminţit zvonuri cu privire la starea lui de sănătate, săptămâna trecută.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.