X

Ottawa anunţă că autorităţile chineze au mai arestat un cetăţean canadian

Un alt cetăţean canadian a fost arestat în China, a informat sâmbătă ministerul afacerilor externe de la Ottawa, care nu a precizat însă motivele reţinerii, informează AFP, scrie agerpres.

“Afacerile globale (din cadrul ministerului) sunt la curent cu arestarea unui cetăţean canadian la Yantai în China”, a informat un reprezentant al ministerului într-un mesaj electronic transmis AFP, adăugând că nu poate furniza detalii suplimentare ca urmare a obligativităţii respectării legii privind protecţia informaţiilor personale.

Citește și : Germania: AfD şi-a lansat campania pentru alegerile locale în fosta RDG

“Agenţii consulari furnizează asistenţă consulară acestui cetăţean”, a adăugat sursa citată de AFP.

Conform unei surse apropiate dosarului, nu există indicii că această arestare ar avea legătură cu arestarea celor doi canadieni – Michael Kovrig şi Michael Spavor -, decizie considerată arbitrară de Ottawa şi, în general, privită ca o formă de represalii din partea Beijingului după arestarea în Canada a unei persoane din conducerea gigantului chinez Huawei din domeniul telecomunicaţiilor.

Relaţiile dintre Beijing şi Ottawa traversează o perioadă tensionată după arestarea, pe 1 decembrie 2018, la Vancouver, a directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou, la solicitarea SUA.

Această arestare a fost urmată de arestarea de către autorităţile chineze a fostului diplomat Michael Kovrig şi a compatriotului său, Michael Spavor, consultant, pe care îi suspectează de spionaj. Totodată, au fost condamnaţii la moarte alţi doi cetăţeni canadieni pentru trafic de droguri şi au fost blocate importurile de produse agricole din Canada.

Ottawa nu a precizat dacă arestarea cetăţeanului său în localitatea Yantai din provincia Shandong are legătură cu arestarea, săptămâna trecută, a mai multor persoane care aveau legături cu un centru de învăţare a limbilor străine, într-un caz legat de droguri, arestare petrecută la Xuzhou, în provincia Jiangsu din estul Chinei.

Citește și : Cutremur de 6,9 grade în vestul Australiei

Printre persoanele arestate se numără şapte profesori şi nouă studenţi străini, a căror naţionalitate nu a fost precizată.

Ambasada Regatului Unit la Beijing a anunţat vineri că patru cetăţeni britanici au fost arestaţi în provincia Jiangsu, fără a confirma însă în mod explicit că aceste arestări au legătură cu cazul din Xuzhou.

Compania Education First, cu sediul în Elveţia, care gestionează o reţea de şcoli de limbi străine în China, a confirmat existenţa unui caz legat de droguri într-una din filialele sale din Xuzhou.

Tags: BeijingcanadianChinamichael kovrigMichael SpavorOttawa
Categorii: Știrile zilei