X

Oxfam cere un ‘Plan Marshall planetar de urgenţă’ împotriva pandemiei de COVID-19

Organizaţia neguvernamentală globală Oxfam a cerut luni mobilizarea unui ‘Plan Marshall planetar de urgenţă’ de 160 de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19 în lume şi în special în cele mai sărace ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Acest plan le-ar permite tuturor ţărilor, în special celor mai sărace, să ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolii şi pentru întărirea capacităţilor sistemelor de sănătate pentru a avea grijă de persoanele afectate”, susţine ONG-ul într-un comunicat.

Citește și : Putin le cere moscoviților ‘să ia în serios’ izolarea

“Jumătate din populaţia lumii nu are acces la apă potabilă şi la îngrijiri de sănătate adecvate”, şi-a exprimat îngrijorarea Oxfam.

Organizaţia este alarmată în special de situaţia a “milioane de persoane” care trăiesc în cartierele sărace sau în taberele de refugiaţi, “unde măsurile de izolare socială sunt imposibil de pus în aplicare”.

Acest plan ar urma să permită investirea în prevenţie, în transportarea de echipamente pe teren, în mobilizarea a “10 milioane de noi lucrători” din sănătate sau chiar în garantarea gratuităţii îngrijirilor şi a testelor în ţările ajutate.

De asemenea, ONG-ul solicită “rechiziţionarea” de către guverne a unor centre sanitare private pentru a fi folosite toate capacităţile în lupta împotriva coronavirusului.

De asemenea, Oxfam face apel la punerea la dispoziţie, cu titlu gratuit, a viitoarelor vaccinuri şi tratamente “în calitate de bun public mondial”.

Citește și : Polonia se aşteaptă la o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în săptămânile următoare

Suma de 160 de miliarde de dolari corespunde dublării cheltuielilor de sănătate din cele mai sărace 85 de ţări, conform unui calcul Oxfam, care acţionează deja pe teren pentru a răspunde acestei crize în parteneriat cu responsabili locali.

Tags: covid-19ONGOxfamPlan Marshall
Categorii: Diaspora