Oxfam denunţă lipsa ‘şocantă’ de acţiune a guvernelor în faţa inegalităţilor, agravate în urma pandemiei

Publicat:

Inacţiunea guvernelor în faţa inegalităţilor care s-au agravat puternic în urma pandemiei este “şocantă”, denunţă organizaţia non-guvernamentală Oxfam într-un raport publicat marţi, citat de AFP, potrivit agerpres.

Conform raportului, “cei mai săraci şi vulnerabili au fost cel mai grav afectaţi de pandemie şi de profundele ei repercusiuni economice”.


Citeşte şi: Iranul plănuieşte să dea în judecată Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale – Black News

Ediţia 2022 a indicelui privind angajamentul de reducere a inegalităţilor (ERI, care măsoară eforturile depuse de diferite ţări din lume), publicată o dată la doi ani, “arată clar că majoritatea guvernelor nu au luat măsuri concrete de anvergură pentru a atenua această creştere periculoasă a inegalităţilor”, notează organizaţia în comunicatul care însoţeşte raportul.

Şi mai grav, “în condiţiile în care a fost vorba de cea mai mare urgenţă sanitară cunoscută de omenire în ultimul secol, jumătate din ţările cu venituri mici şi mijlocii şi-au redus cheltuielile cu sănătatea în timpul pandemiei” şi 70% dintre ele pe cele cu educaţia, a denunţat Oxfam.

Între altele, “în pofida pierderilor fiscale enorme şi a creşterii considerabile a averii persoanelor şi companiilor cu cele mai mari venituri în timpul pandemiei, 143 de ţări din 161 nu au majorat impozitele pentru cei mai bogaţi, iar 11 ţări chiar le-au redus”, a subliniat ONG-ul.

Potrivit acesteia, cel mai bun “elev” este Norvegia, poziţionată în fruntea clasamentului, urmată de Germania, Australia, Belgia şi Canada.

Ţările cel mai bine clasate sunt toate state dezvoltate, care dispun de mai multe mijloace pentru a le consacra politicilor publice de scădere a inegalităţilor, a notat Oxfam.

“Elevii cei mai slabi” sunt ţări cu venituri mici, marcate de conflicte armate şi de instabilitate în plan politic, cum este Sudanul de Sud, ultima în clasament, sau Nigeria, penultima.

Între ţările care au înregistrat progrese “se află un stat cu venituri mici – Tadjikistanul, datorită îmbunătăţirii semnificative a colectării impozitelor pe veniturile persoanelor fizice – şi patru ţări cu venituri medii”, în special R.Moldova, a menţionat organizaţia.

În schimb, între ţările care au înregistrat cea mai puternică degradare a situaţiei în planul combaterii inegalităţilor sunt Seychelles şi China. “Opt din 10 ţări din coada clasamentului au cunoscut o prăbuşire a încasărilor fiscale, în principal din cauza pandemiei”, a remarcat Oxfam.

Citește și : Biden condamnă ‘brutalitatea absolută’ a bombardamentelor ruseşti în Ucraina

ONG-ul avertizează în acelaşi timp că un număr suplimentar de 263 de milioane de oameni vor ajunge în situaţia de sărăcie extremă, până la finele acestui an, şi aminteşte că serviciul datoriei îngreunează lupta împotriva inegalităţilor, îndemnând guvernele să acţioneze de urgenţă, pentru a nu risipi un deceniu de eforturi de reducere a decalajelor între bogaţi şi săraci.

Oxfam recomandă guvernelor în special să “majoreze cheltuielile sociale, nu să le diminueze”, să “protejeze drepturilor lucrătorilor şi să le asigure salarii care să le permită să trăiască” deasupra pragului sărăciei.

“Mai presus de toate, trebuie crescute considerabil impozitele plătite de cei mai bogaţi”, atât companii cât şi indivizi, conchide organizaţia nonguvernamentală. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat Doi autori de farse din Federaţia Rusă, care...

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.