Oxfam: Războiul din Ucraina a aprofundat alte crize din lume

Publicat:

Războiul din Ucraina a eclipsat, dar şi mai grav a aprofundat alte crize, avertizează directoarea executivă a organizaţiei Oxfam International, Gabriela Bucher, cerând să “nu fie uitate” alte conflicte cum sunt cele din Yemen şi Etiopia, transmite miercuri EFE, potrivit agerpres.

Gabriela Bucher a admis că “criza din Ucraina este o situaţie îngrijorătoare care are impact asupra întregii umanităţi” şi şi-a exprimat “toată compasiunea faţă de situaţia refugiaţilor”, într-un interviu acordat agenţiei spaniole la sediul Oxfam din Nairobi.


Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

Drama refugiaţilor, fără precedent în Europa după al doilea război mondial, a fost diminuată de un “important răspuns de solidaritate din partea populaţiei europene”, a menţionat ea.

Totuşi, notează directoarea Oxfam, “în aceste momente publicul general nu vede decât o criză, cea din Ucraina, la televizor, la radio sau în ziare, or nu le putem uita pe celelalte”.

“Conflictele apar în diferite feluri în diferite părţi ale lumii, dar suferinţele sunt aceleaşi pentru toate fiinţele umane”, a subliniat Bucher, care apreciază că atenţia umanitară monopolizată de conflictul din Ucraina generează o lipsă de interes faţă de alte crize ce au provocat deja “foamete extremă” în ţări ca Yemenul, devastat de război din 2015.

O reuniune a donatorilor pentru Yemen desfăşurată luna aceasta la Geneva s-a încheiat “dezamăgitor”, nereuşind să strângă suficienţi bani, a atras atenţia directoarea organizaţiei internaţionale, o asociaţie de ONG-uri fondată în 1955 ce operează în peste 60 de ţări.

ONU şi organizaţiile cu care colaborează au cerut donaţii de 4,27 de miliarde de dolari pentru a ajuta populaţia din Yemen până la sfârşitul acestui an, dar angajamentele se ridică deocamdată la doar 1,3 miliarde.

Şi Africa de Est este ameninţată de spectrul uitării, în condiţiile în care 21 de milioane de oameni din această regiune suferă de “foame critică” din cauza conflictelor, inundaţiilor şi unei secete fără precedent în patru decenii, potrivit Oxfam.

“Dacă nu acţionăm rapid, există riscul unei situaţii catastrofale”, a avertizat Bucher, amintind că sunt asigurate “doar 3%” din cele 6 miliarde de dolari considerate necesare de ONU pentru combaterea crizei din estul Africii.

La rândul său, Somalia, unde în noiembrie anul trecut a fost declarată stare de urgenţă umanitară din cauza secetei, suprapusă peste efectele conflictului armat izbucnit în 1991, riscă să treacă din nou prin “iadul” foametei din 2011.

În plus, atenţionează directoarea Oxfam, “foamea este o sursă de conflict” ce poate duce la un “cerc vicios”, pe care “trebuie să-l prevenim”.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

Ea a amintit şi de războiul dintre forţe guvernamentale etiopiene şi rebeli din regiunea nordică Tigray, unde mii de oameni au murit şi peste cinci milioane au nevoie de ajutor umanitar.

În faţa acestor numeroase fronturi umanitare ameninţate de lipsa de fonduri, Gabriela Bucher şi-a exprimat regretul că sunt totuşi suficienţi bani pentru a “trimite miliardari în spaţiu”, dar nu şi pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie.

“Este un mesaj către întreaga umanitate: să reflectăm unde am ajuns. Extrema inegalitate în care trăim este o inegalitate care în cele din urmă ucide”, a spus ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze’. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie

'Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze'. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie Rusia a scos din funcțiune aproximativ...

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul...

Ucraina a atacat un depozit de petrol în regiunea rusă Voronej

Ucraina a atacat un depozit de petrol în regiunea rusă Voronej Statul Major al Forţelor armate ucrainene a confirmat atacul din noaptea de joi spre...

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.