Paginile de Facebook ale lui Șor, Tauber, Lungu și Guțul, indisponibile. Reacția SIS

Publicat:

Paginile de Facebook ale lui Șor, Tauber, Lungu și Guțul, indisponibile. Reacția SIS

Paginile de Facebook ale lui Ilan Șor împreună cu cea a Marinei Tauber, Alexei Lungu și a bașcanei Evghenia Guțul, ar fi fost blocate. Conturile oficiale ale acestora nu mai sunt accesibile pe platforma de socializare. Solicitați pentru o reacție, reprezentanții SIS au menționat că a informat încă din 2023 compania Meta despre utilizarea de către persoanele „afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformarii”.

„SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformarii si propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime  care promovau publicitate platită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, a comunicat SIS pentru TV8, potrivit tv8.md,


 

 

Precizăm că Ilan Șor ar fi unul din principalii finanțatori ai campaniilor de dezinformare pe Facebook. Este constatarea asociației Watchdog, care a analizat minuțios mii de postări sponsorizate anti-integrare la UE și anti-referendum, dar și sute de pagini anonime controlate de aceștia. Solicitat de TV8, Ilan Șor nu ne-a răspuns pentru o reacție.

Potrivit datelor Meta Ads Library, doar pe Facebook, Șor a cheltuit pentru publicitate într-un an și șase luni 378 de mii de euro. Expertul susține că oligarhul fugar este lider la capitolul publicitate anti-Europa.

Compania Meta, cea care deține rețelele sociale Facebook și Instagram, a eliminat 1326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram, care ținteau publicul din Republica Moldova și Madagascar, având „un comportament coordonat și neautentic”. Paginile și conturile ar fi făcut partea dintr-o rețea de dezinformare, potrivit unui raport al Meta.

În Republica Moldova, mesajele postate vizau personalități publice controversate precum fugarul penal Ilan Șor, deputata urmărită penal Marina Tauber și criticau guvernul actual și eforturile acestuia de a integra țara în Uniunea Europeană, inclusiv prin videoclipuri sub formă de parodii.

Raportul Meta arată că aproximativ 20 de mii de conturi au urmărit una sau mai multe dintre paginile care acum au ajuns să fie șterse. Mai puțin de 200 de conturi s-au alăturat grupului vizat de raport și aproximativ 10 conturi au urmărit contul de Instagram care a fost șters.

Iar la sfârșitul lunii aprilie, Guvernul a anunțat că peste 100 de profiluri false, ce aparțin grupării fugarului Ilan Șor, au fost identificate și verificate timp de o săptămână. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, sublinia că aceste conturi au fost create cu scopul de a răspândi dezinformare și a submina încrederea oamenilor în instituțiile statului.

Fugarul Ilan Șor a reacționat la scurt timp. Într-o postare pe Facebook, acesta susține că „oamenii sunt speriați de „conturile false” și că pentru PAS, toți cei care critică puterea și-l laudă pe Șor sunt considerați falsificatori, întâmplător”.

„PAS a reluat discuțiile despre „războaiele hibride” și lupta împotriva „dezinformării”. Deci, dacă vrei să lauzi munca noastră, de exemplu, noul parc din Orhei, și să-ți exprimi opinia despre situația catastrofală a Moldovei de astăzi, ești considerat un bot. Autorităților le este mai ușor așa. Acum, și SIS-ul este activ în colectarea de compromisuri împotriva opoziției. Suntem pregătiți pentru represiuni politice și restricții ale libertăților, și nu ar trebui să ne surprindem. Manualul pentru astfel de inițiative, ca de obicei, a venit din Occident, unde astfel de „tehnologii” împotriva opoziției sunt la modă. PAS continuă să cultive frica și paranoia, iar noi ne îndreptăm în mod sigur spre Gulag”, a scris Șor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci lituanieni au fost răniţi în Ucraina în bombardamente ruse şi se află internaţi la spital

Cinci lituanieni au fost răniţi în Ucraina în bombardamente ruse şi se află internaţi la spital Cinci lituanieni au fost răniţi în Ucraina în bombardamente...

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, un nou împrumut de peste 37 milioane de euro pentru creșterea rezilienței în R. Moldova

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, un nou împrumut de peste 37 milioane de euro pentru creșterea rezilienței în R. Moldova Banca Internațională pentru Reconstrucție...

Recensământ 2024: Circa 2,384 milioane de persoane au fost chestionate până la data de 23 iunie curent,

Recensământ 2024: Circa 2,384 milioane de persoane au fost chestionate până la data de 23 iunie curent, Până la data de 23 iunie curent, circa...

Un copil s-a înecat în lacul de la Ghidighici

Un copil s-a înecat în lacul de la Ghidighici Un copil de 12 ani s-a înecat în lacul de la Ghidighici, sat din componența municipiului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.