‘Pagube serioase’ la o bază aeriană din Crimeea, în urma unui atac ucrainean

Publicat:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi marina ucraineană au lovit în cursul nopţii de miercuri spre joi baza aeriană rusă Saki din Crimeea ocupată de Moscova, provocând “pagube serioase”, a declarat joi o sursă din SBU, citată de Reuters.

Armata rusă a anunţat anterior că a distrus 19 drone ucrainene deasupra Crimeii şi a Mării Negre, dar nu a oferit detalii despre posibile victime sau pagube.


Citește și : Starea de urgență ar putea fi pusă pe pauză în toamnă

Reuters notează că nu a fost în măsură să verifice din surse independente aceste informaţii.

“Loviturile SBU şi ale marinei militare şi-au atins ţinta, provocând daune serioase echipamentelor ocupantului”, susţine sursa din SBU citată, indicând că a fost o operaţiune combinată în care mai întâi au fost utilizate drone, iar apoi rachete de croazieră Neptun, de fabricaţie ucraineană.

Potrivit aceleiaşi surse, la această bază aeriană din vestul Crimeei se aflau cel puţin 12 avioane de luptă (Su-24 şi Su-30, conform media ucrainene) şi un sistem mobil de apărare aeriană (un sistem de rachete sol-aer Panţîr), această bază fiind utilizată şi ca loc de antrenament pentru operatorii de drone.

Ucraina şi-a intensificat atacurile asupra flotei ruse din Marea Neagră şi asupra Crimeii, peninsulă anexată în 2014 de Rusia, în timp ce forţele ucrainene continuă o contraofensivă de aproape patru luni.

Kievul a declarat că o serie de atacuri în Crimeea săptămâna trecută au avariat două nave de patrulare ruseşti şi au distrus un sistem sofisticat de apărare antiaeriană.

Forţele ucrainene declaraseră miercuri că au lovit un post de comandă al Flotei ruse din Marea Neagră în apropiere de Sevastopol, în Crimeea.

Media ucrainene au relatat că explozii puternice s-au auzit în special în zona aeroporturilor militare Balbek şi Kacea, la nord de Sevastopol, iar pe reţelele de socializare au fost difuzate înregistrări în care se puteau vedea nori de fum, potrivit dpa.

Însă autorităţile din Crimeea au minimalizat incidentul şi au declarat că atacurile ucrainene au fost respinse.

Mihail Razvojaev, guvernatorul numit de Moscova în Crimeea, a declarat pe Telegram că apărarea antiaeriană a împiedicat atacurile aeriene asupra Sevastopolului.

Citeşte şi: O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

 

Despre norii de fum din înregistrările video, acesta a spus că au fost rezultatul împrăştierii deliberate a fumului în aer pentru a funcţiona ca un ecran împotriva atacurilor cu rachete.

Canalul Telegram al opoziţiei Crimeanwind a relatat că mai multe ambulanţe şi camioane de pompieri au fost văzute circulând la nord de Sevastopol, iar în unele zone ale acestui oraş – baza Flotei ruse din Marea Neagră – a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, potrivit dpa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.