X

Pakistan: Anchetă împotriva a şase jurnalişti care au postat fotografii cu Khashoggi (RSF)

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a denunţat luni o anchetă întreprinsă în cazul a şase jurnalişti care au postat pe reţelele sociale fotografii cu confratele lor saudit Jamal Khashoggi, asasinat în octombrie 2018 la Istanbul, postări apărute în timpul unei vizite la Islamabad a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, RSF şi-a exprimat ”consternarea” în legătură cu acest nou caz de ”intimidare”, având în vedere ”comportamentul din trecut al poliţiei pakistaneze faţă de jurnalişti disidenţi”.

Citește și : Jens Stoltenberg cere Germaniei să respecte angajamentul privind contribuţia bugetară alocată NATO

Ordinul anchetei, emis pe 13 martie de către serviciul de infracţionalitate cibernetică al Agenţiei Federale de Anchetă (FIA), care se află în subordinea Ministerului pakistanez de Interne, a ajuns recent în presa pakistaneză şi pe reţelele sociale. Contactat de AFP, FIA şi Ministerul de Interne nu au confirmat însă veridicitatea documentului.

Ordinul de anchetă le reproşează celor şase jurnalişti că ”au conceput şi au întreprins o campanie cu ţintă precisă pe reţelele sociale” în timpul vizitei, la jumătatea lui februarie, a prinţului moştenitor saudit în Pakistan, ”evocând un mesaj foarte nerespectuos” faţă de el.

Potrivit RSF, campania consta ”în a posta frecvent fotografii cu Jamal Khashoggi în cursul vizitei prinţului moştenitor”.

Citește și : Judecătorul grec Linos-Alexandre Sicilianos, ales preşedinte al CEDO

Vizita lui Mohammed bin Salman a survenit după aproape cinci luni de la asasinarea lui Khashoggi, care avea o atitudine critică la adresa puterii saudite.

După ce a negat un timp moartea lui Khashoggi, Ryadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine acum că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni neautorizate de către putere.

Tags: (RSFanchetaFIAislamabadJamal KhashoggiMohammed bin Salmanpakistan
Categorii: Sinteze