X

Pakistan: Imran Khan, nominalizat de PTI la funcţia de prim-ministru

Mişcarea pentru Justiţie din Pakistan (Pakistan Tehreek-e-Insaaf, PTI) l-a nominalizat luni pe Imran Khan, fost campion la cricket, devenit om politic, drept candidat pentru funcţia de prim-ministru al ţării, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘O rezoluţie care îl nominalizează pe Imran Khan drept candidatul nostru ca prim-ministru a fost votată în unanimitate’, a declarat pentru presă Shah Mehmood Qureshi, lider al PTI, după o reuniune a conducerii formaţiunii.

Citește și : Ottawa este ‘serios îngrijorată’ de expulzarea ambasadorului său în Arabia Saudită

Mişcarea pentru Justiţie deţine cele mai multe mandate, 116, în noul legislativ, după ce a întrunit 16,86 milioane de voturi în alegerile de la 25 iulie, potrivit Comisiei Electorale.

Liga Musulmană Nawaz (PML-N), a fostului premier Nawaz Sharif – aflat acum în închisoare pentru corupţie -, a obţinut 64 de locuri, iar Partidul Poporului (PPP) al fostului preşedinte Asif Ali Zardari, 43 de mandate.

PTI are nevoie de sprijinul a 137 din cei 271 de membri ai Adunării Naţionale pentru a forma guvernul.

Aproape toate partidele politice, cu excepţia PTI, au contestat rezultatele alegerilor, un scrutin marcat de nereguli şi acuzaţii de intervenţie a puternicei armate pakistaneze.

Citește și : Rusia trimite un nou ambasador în Republica Moldova

Se aşteaptă ca votul pentru desemnarea premierului să fie unul strâns, dat fiind că PML-N şi PPP au decis să prezinte un candidat comun.

Qureshi a afirmat însă că PTI dispune de numărul necesar de voturi pentru a forma guvernul, după ce şi-a asigurat sprijinul unor independenţi şi al unor parteneri de coaliţie.

Tags: candidatImran Khanpakistanprim-ministruShah Mehmood Qureshi
Categorii: Sinteze