X

Pakistanul interzice un partid care a dat tonul protestelor anti-franceze de anul trecut

Pakistanul a interzis partidului islamist Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) să ia parte la viitoare alegeri după o serie de proteste violente organizate de acesta pentru a cere expulzarea ambasadorului Franţei, relatează dpa, potrivit agerpres.

Marţi, guvernul pakistanez a respins apelul înaintat de TLP, o grupare extremistă care militează pentru menţinerea controversatelor legi anti-blasfemie, împotriva unei interdicţii anterioare în baza legislaţiei antiteroriste a ţării.

Citeşte şi: UE ameninţă Belarusul cu suspendarea vizelor

‘Ministerul de Interne va începe procesul de anulare a simbolului alocat grupării de către Comisia Electorală a Pakistanului’, le-a spus reporterilor ministrul informaţiilor, Fawad Chaudhry, după şedinţa de guvern.

TLP a avut un rezultat electoral neaşteptat de bun la alegerile generale din 2018, câştigând peste 2 milioane de voturi, un scor fără precedent pentru un partid religios nou-format.

Partidul a primit iniţial interdicţia în aprilie, după ce mii de activişti ai săi au blocat străzi şi autostrăzi, provocând dezordine şi cerând expulzarea ambasadorului francez în urma publicării unor caricaturi cu profetul Mahomed în Franţa anul trecut.

Cel puţin cinci persoane, printre care doi poliţişti, au fost ucise în cele trei zile de ciocniri.

Citeşte şi: Moscova răspunde la rezultatul alegerilor din R.Moldova: ‘ Vom consolida factorul transnistrean’

Interdicţia plasează TLP în aceeaşi categorie cu Al-Qaida şi talibanii pakistanezi, ceea ce înseamnă că gruparea nu va avea voie să ţină mitinguri, să strângă fonduri sau să participe la alegeri.

TLP a devenit cunoscut în 2017 ca un susţinător ferm al legilor anti-blasfemie din Pakistan, care impun pedeapsa capitală împotriva oricui găsit vinovat de insultarea Islamului sau a profetului Mahomed.

Tags: Al QaidaComisia Electorală a PakistanuluiFawad Chaudhryfrantapakistanprofetul MahomedprotestetalibaniTehreek-e-Labaik Pakistan (TLP)
Categorii: Știrile zilei