X

Pakistanul face “minimul strict” pentru a ajuta Statele Unite (responsabil american)

Pakistanul face “minimul strict” pentru a pune presiune pe talibani, a afirmat vineri un responsabil american, în pofida ameninţării Statelor Unite de a suspenda ajutorul în valoare de aproape două miliarde de dolari, relatează AFP.

Administraţia americană acuză Islamabadul că este prea binevoitor faţă de grupările islamiste radicale, în special faţă de talibanii afgani pe care speră să îi aducă la masa negocierilor.

“Pakistanezii au vrut să apară ca reactivi”, a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. “Au făcut minimul strict pentru a apărea reactivi la cererile noastre”, a adăugat el.

“Formulăm în continuare cereri foarte specifice şi, în acest caz, ei răspund. Dar nu am văzut din partea lor demersul pro-activ pe care îl aşteptăm şi de care ştim că sunt capabili”, a mai spus responsabilul american.

Preşedintele Statelor, Donald Trump, a anunţat în vara lui 2017 strategia sa pentru Afganistan, arătându-se foarte ferm faţă de Islamabad, lăsând însă uşa deschisă pentru dialogul cu anumiţi rebeli.

La începutul lui ianuarie, într-un mesaj pe Twitter el a criticat cu asprime atitudinea Pakistanului. “Statele Unite au dat prosteşte 33 de miliarde de dolari ca ajutor Pakistanului în ultimii 15 ani şi ei nu ne-au dat nimic în schimb, în afară de minciuni şi duplicitate, luându-i pe liderii noştri drept idioţi”, a afirmat el.

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a propus la sfârşitul lui februarie negocieri de pace cu talibanii, aceştia putând fi recunoscuţi ca partid politic dacă acceptă încetarea focului şi recunosc Constituţia din 2004.

Tags: AfganistanAshraf GhanipakistanSUAtalibani
Categorii: Știrile zilei