X

Palatul Elysée: ‘Imensa majoritate’ a luptătorilor francezi din Războiul din Algeria erau fideli Republicii

Omagiul pe care îl va aduce marţi preşedintele Emmanuel Macron foştilor luptători din Războiul din Algeria urmăreşte să reamintească faptul că “imensa majoritate” dintre ei “au refuzat să încalce principiile Republicii franceze”, spre deosebire de o “minoritate” care “a răspândit teroare”, a transmis Palatul Elysée, citat de AFP, potrivit agerpres.

“Recunoaştem cu luciditate că în acest război au existat unii care, mandataţi de guvern să câştige cu orice preţ, s-au plasat în afara Republicii. Această minoritate de luptători a răspândit teroare, a perpetuat tortura, faţă şi împotriva tuturor valorilor unei Republici fondate pe Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului”, scrie preşedinţia într-un comunicat.

Citeşte şi: Iranienii îşi fac abonamente la Starlink pentru a scăpa de restricţiile la internet – Black News

“Câţiva dintre ei, în clandestinitate, s-au angajat chiar în acte de terorism”, a adăugat Palatul Elysée, înaintea unei ceremonii în Curtea Invalizilor la Paris, ultima etapă a comemorărilor cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la încheierea acestui conflict.

Conform Palatului Elysée, “a recunoaşte acest adevăr nu trebuie să ne facă să uităm vreodată că imensa majoritate a ofiţerilor şi soldaţilor noştri au refuzat să încalce principiile Republicii franceze”. “Ei nu au subscris, nu s-au supus şi chiar s-au sustras de la aceste derive criminale”, insistă preşedinţia franceză.

Şeful statului va decora 15 foşti luptători, dintre care 11 recrutaţi, din ceea ce a fost “ultimul” conflict “care făcut apel la recrutarea cetăţenilor francezi”, cu ocazia aniversării legii din 1999 care recunoştea oficial Războiul din Algeria.

În total, circa 1,42 de milioane de francezi au participat la acest război, din 1954 şi până în 1962, dintre care un milion recrutaţi şi 300.000 auxiliari, conform cifrelor oferite de Palatul Elysée. 23.196 soldaţi au fost ucişi în război, dintre care peste 15.000 în lupte şi atentate, în timp ce aproximativ 60.000 au fost răniţi.

“Tuturor celor care au fost angajaţi în acest război şi nu s-au eliberat, în îndeplinirea datoriei lor, a conştiinţei lor republicane, Franţa le transmite profunda sa recunoştinţă”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Israelul CRITICĂ decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa; Autoritatea Palestiniană o salută – Black News

“În deceniile de jenă şi tăcere”, “aceşti bărbaţi şi aceste femei au purtat singuri greutatea conştiinţei noastre vinovate în faţa acestui război”, a adăugat preşedinţia.

Această ceremonie se înscrie în seria de evenimente organizate de la venirea la putere a lui Emmanuel Macron în 2017 în încercarea “de a construi o memorie liniştită şi comună” în privinţa colonizării Algeriei şi a războiului care a dus la independenţa acesteia în 1962.

Tags: algeriaCurtea InvalizilorEmmanuel MacronfrantaPalatul ElyseeparisRăzboiul din Algeria
Categorii: Externe