Palatul Plăcerilor, conacul celui mai mare bancher din România interbelică. Petreceri excentrice cu regi și regine

Publicat:

Palatul Plăcerilor, conacul celui mai mare bancher din România interbelică. Petreceri excentrice cu regi și regine

Conacul familiei Crissoveloni de la Ghidigeni, din nordul judeţului Galaţi, a fost construit în anul 1878 şi a fost frecventat în repetate rânduri de Regina Maria şi Regele Ferdinand. În timpul Războiului Mondial, conacul a fost transformat în spital pentru militarii răniţi, scrie adevarul.ro.

Familia Crissoveloni s-a stabilit în România, la Galaţi, în anul 1848. De-a lungul timpului, aceştia au dezvoltat diferite afaceri, fiind cunoscuţi în întreaga lume ca o adevărată dinastie de bancheri aristocraţi.


Conacul de la Ghidigeni era înconjurat de un parc imens, avea teren de tenis modern şi popicărie. Construit pe două nivele, în stilul academismului francez, arhitectura palatului aminteşte şi de originea elenă a proprietarului.

Bazine cu apă, pistă de popice și terenuri de tenis

Potrivit istoricilor, pe domeniul de la Ghidigeni aveau loc partide de vânătoare şi petreceri considerate excentrice pentru acea vreme.

Palatul Plăcerilor, conacul celui mai mare bancher din România interbelică. Petreceri excentrice cu regi și regine

„Grădina din faţa conacului, plină de trandafiri, a fost amenajată după moda franceză, unde erau plantate specii rare de arbori ornamentali aduşi din străinătate. Două bazine cu apă înfrumuseţau intrarea în conac, asigurând o atmosferă răcoroasă în zilele pline de arşiţă ale verii, punctând totodată, ţinuta rezidenţială a imobilului. Pista de popice şi cele două terenuri de tenis, din care unul acoperit, au fost construite probabil după începutul secolului al XX-lea. Cert este că terenul de tenis acoperit era singurul din România în acea perioadă”, scrie istoricul Marius Mitrof, în „Arhitectură şi spaţiu privat. Ansamblul Conacului de la Ghidigeni”.

„Palatul Plăcerilor” i-a găzduit pe Regele Fedinand şi Regina Maria

Conacul de la Ghidigeni era cunoscut şi sub denumirea de „Palatul Plăcerilor”, găzduind de-alungul anilor reprezentanţi de seamă ai aristocraţiei româneşti. Cele mai celebre personalităţi care au vizitat conacul Chrissoveloni au fost Regele Ferdinand şi Regina Maria. Aceasta şi-a lăsat şi copiii în grija familiei Chrissoveloni pe durata Primului Război Mondial.

Palatul Plăcerilor, conacul celui mai mare bancher din România interbelică. Petreceri excentrice cu regi și regine

În timpul Primului Război Mondial, conacul devenise spital în care soţia lui Jean, Sybille, şi fetele reginei Maria lucrau ca voluntare. Tot aici, Jean Chrissoveloni a finanţat şi a fost preşedintele Societăţii de Ambulanţe Regina Maria. Spitalul a fost numit „Principele Mircea”  în onoarea ultimului copil al Reginei Maria, care din păcate decedase. 

„Deşi centrul militar era la Iaşi, Regina a vizitat în nenumărate rânduri palatul de la Ghidigeni, unde era înfiinţat un spital de campanie. Exista şi o reţea de ambulanţe numită «Regina Maria». Era şi o organizaţie condusă sub deosebita îndrumare a Reginei şi a lui Jean Chrissoveloni. Amândoi lucrau cu destoinicie şi întotdeauna se aflau acolo unde era nevoia mai mare”, relatează Maria Gudană, autoarea „Monografiei comunei Ghidigeni”.

Conacul de la Ghidigeni FOTO: Direcția de Cultură
Conacul de la Ghidigeni FOTO: Direcția de Cultură

Întrucât nu este obiectiv de interes naţional, Ministerul Culturii nu poate aloca fonduri. Singurele soluţii pentru revitalizarea clădirii sunt accesarea de fonduri europene sau un parteneriat public-privat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Papa Francisc va oficia o liturghie pe stadionul din Bruxelles pe 29 septembrie

Papa Francisc va oficia o liturghie pe stadionul din Bruxelles pe 29 septembrie Vaticanul a publicat vineri programul călătoriei papei Francisc în Luxemburg şi Belgia...

Operațiune-mamut în peste 20 de ţări europene, inclusiv România: Sute de milioane de euro în obiecte e artă furate, recuperate

Operațiune-mamut în peste 20 de ţări europene, inclusiv România: Sute de milioane de euro în obiecte e artă furate, recuperate Amfore, obiecte din aur, picturi:...

Femeie lovită de un automobil la poarta bisericii din Basarabeasca. Șoferul a dat bir cu fugiții

Femeie lovită de un automobil la poarta bisericii din Basarabeasca. Șoferul a dat bir cu fugiții O femeie a ajuns la spital, după ce a...

UE promite un ajutor de urgenţă de 400 de milioane de euro Autorităţii Naţionale Palestiniene

UE promite un ajutor de urgenţă de 400 de milioane de euro Autorităţii Naţionale Palestiniene Comisia Europeană a anunţat vineri că va oferi Autorităţii Naţionale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.