Palestinienii continuă protestele anti-Trump în Fâșia Gaza și în Cisiordania

Publicat:

Sute de palestinieni au ieşit în stradă în Fâşia Gaza şi în Cisiordania (ocupată de armata israeliană), pentru a patra zi de vineri consecutivă, protestând faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează agenţia Reuters.

Potrivit armatei israeliene, tancuri şi avioane ale sale au bombardat ţinte din Gaza ca răspuns la tirurile cu rachete trase de către militanţi din Gaza către Israel. Armata israeliană a vizat posturi ale Hamas, mişcarea islamistă care deţine controlul în Fâşia Gaza, potrivit agerpres .


Donald Trump a provocat mânia palestinienilor şi proteste din partea unor ţări din Orientul Mijlociu, dar şi a unor puteri occidentale ca urmare a declaraţiei sale din 6 decembrie privind Ierusalimul, care a rupt cu politica de decenii a SUA în legătură cu una dintre cele mai sensibile probleme ale conflictului israeliano-palestinian.

Citește și : Un tribunal din Istambul l-a eliberat din închisoare pe un angajat al ziarului Cumhuriyet

În Cisiordania şi de-a lungul frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, sute de palestinieni, dintre care unii au aruncat cu pietre şi au incendiat cauciucuri, i-au înfruntat pe militarii israelieni. În Gaza, circa 1.500 de persoane au participat la un marş de protest împotriva deciziei lui Trump.

Oficiali palestinieni din domeniul medical au afirmat că cel puţin cinci protestatari au fost răniţi cu gloanţe reale trase de către militari. O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a indicat că verifică ştirea respectivă.

Demonstraţiile nu au fost însă tot atât de intense ca protestele de vinerea trecută declanşate de anunţul lui Trump.

Israelul consideră Ierusalimul capitala sa eternă şi indivizibilă. Palestinienii vor drept capitală pentru viitorul lor stat independent Ierusalimul de Est, care a fost cucerit de către Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu şi apoi anexat, demers ce n-a fost recunoscut niciodată pe plan internaţional.

Majoritatea ţărilor consideră statutul Ierusalimului drept o chestiune ce trebuie rezolvată în cadrul unui eventual acord de pace israeliano-palestinian, deşi acest proces stagnează acum.

O rezoluţie a Adunării Generale a ONU adoptată pe 21 decembrie a respins declaraţia lui Trump privind Ierusalimul. În total, 128 ţări au votat în favoarea rezoluţiei ONU. De asemenea, nouă s-au opus şi 35 s-au abţinut. Un număr de 21 de ţări nu au participat la vot.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Să vorbim despre libera exprimare după inculparea lui Pavel Durov

Să vorbim despre libera exprimare după inculparea lui Pavel Durov Ne luptăm deja de ani cu problemele ridicate de servicii precum Telegram. E încă prea devreme...

EU reporter: Deciziile luate la Energocom, pun Moldova pe margine de prăpastie

EU reporter: Deciziile luate la Energocom, pun Moldova pe margine de prăpastie Cu toate că autoritățile de la Chișinău au declarat încă de anul trecut că...

Persecutarea ‘plebei’

Persecutarea 'plebei' „Plebeii” sunt aceia care sunt escortați în pripă în fața instanței în contextul accelerării sistemului nostru judiciar, notează publicația britanică The Spectator. Nu cu multă...

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.