Palestinienii denunţă încercarea lui Donald Trump de a-i forţa să încheie un acord cu Israelul

Publicat:

Un înalt responsabil palestinian a ripostat vineri la declaraţiile preşedintelui Donald Trump, care a ameninţat că ajutorul american pentru palestinieni va fi suspendat până la reluarea negocierilor de pace cu Israelul, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Negociatorul-şef palestinian Saëb Erekat a acuzat SUA de rea-credinţă şi a afirmat că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu doreşte să negocieze, spre deosebire de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.


Citește și : Taiwan: SUA recheamă pentru consultări trei reprezentanţi diplomatici din America Latină

Preşedintele rus Vladimir Putin “i-a propus lui Netanyahu de a se întâlni cu Abu Mazen (numele de război al lui Mahmoud Abbas) la finalul Cupei Mondiale de la Moscova (în iulie) şi Netanyahu a refuzat”, în timp ce preşedintele palestinian “a acceptat”, a declarat Erekat.

“Şi apoi avem declaraţii din partea Casei Albe spunând că palestinienii vor continua să fie pedepsiţi până când” nu vor reveni la masa negocierilor”, a mai spus oficialul palestinian, întrebându-se:”La care masă de negocieri?”

Administraţia americană a anunţat vineri că ea nu va mai finanţa Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), la o săptămână după ce a suspendat un ajutor de peste 200 milioane de dolari (170 de milioane de euro) pentru palestinieni.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că a luat această decizie pentru a-i forţa pe palestinieni să negocieze.

“SUA plătesc sume enorme. Eu spun:’Veţi avea bani, dar nu vă vom plăti înainte de a încheia un acord. Dacă nu ajungem la un acord, nu vă dăm bani”, a declarat el în faţa liderilor unor organizaţii evreieşti din Washington. “Este lipsit de respect când oamenii nu vin la masa (negocierilor)”, a remarcat Trump.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a rupt toate contactele cu Washingtonul după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului la începutul lunii decembrie, iar, în prezent, neagă orice rol de mediator în procesul de pace pentru SUA.

Citește și : Donald Trump anunță că SUA și Japonia au început negocierile privind comerțul

Statutul Oraşului Sfânt este una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian, palestinienii dorind ca Ierusalimul de Est să devină capitala statului lor.

Potrivit lui Erekat, decizia americană se îndepărtează de promisiunea făcută de Washington în mai 2017 lui Mahmoud Abbas de a nu lua nicio măsură radicală timp de 12 luni pentru a încuraja negocierile de pace.

Politica administraţiei Trump slăbeşte poziţia moderaţilor, încurajându-i în schimb pe radicalii din Orientul Mijlociu, a declarat negociatorul palestinian.

“Dacă arta negocierilor lor este de a ne pune într-o poziţie în care nu avem nimic de pierdut, cred că au reuşit”, şi-a exprimat el regretul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.