X

Palestinienii denunţă încercarea lui Donald Trump de a-i forţa să încheie un acord cu Israelul

Un înalt responsabil palestinian a ripostat vineri la declaraţiile preşedintelui Donald Trump, care a ameninţat că ajutorul american pentru palestinieni va fi suspendat până la reluarea negocierilor de pace cu Israelul, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Negociatorul-şef palestinian Saëb Erekat a acuzat SUA de rea-credinţă şi a afirmat că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu doreşte să negocieze, spre deosebire de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Citește și : Taiwan: SUA recheamă pentru consultări trei reprezentanţi diplomatici din America Latină

Preşedintele rus Vladimir Putin “i-a propus lui Netanyahu de a se întâlni cu Abu Mazen (numele de război al lui Mahmoud Abbas) la finalul Cupei Mondiale de la Moscova (în iulie) şi Netanyahu a refuzat”, în timp ce preşedintele palestinian “a acceptat”, a declarat Erekat.

“Şi apoi avem declaraţii din partea Casei Albe spunând că palestinienii vor continua să fie pedepsiţi până când” nu vor reveni la masa negocierilor”, a mai spus oficialul palestinian, întrebându-se:”La care masă de negocieri?”

Administraţia americană a anunţat vineri că ea nu va mai finanţa Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), la o săptămână după ce a suspendat un ajutor de peste 200 milioane de dolari (170 de milioane de euro) pentru palestinieni.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că a luat această decizie pentru a-i forţa pe palestinieni să negocieze.

“SUA plătesc sume enorme. Eu spun:’Veţi avea bani, dar nu vă vom plăti înainte de a încheia un acord. Dacă nu ajungem la un acord, nu vă dăm bani”, a declarat el în faţa liderilor unor organizaţii evreieşti din Washington. “Este lipsit de respect când oamenii nu vin la masa (negocierilor)”, a remarcat Trump.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a rupt toate contactele cu Washingtonul după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului la începutul lunii decembrie, iar, în prezent, neagă orice rol de mediator în procesul de pace pentru SUA.

Citește și : Donald Trump anunță că SUA și Japonia au început negocierile privind comerțul

Statutul Oraşului Sfânt este una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian, palestinienii dorind ca Ierusalimul de Est să devină capitala statului lor.

Potrivit lui Erekat, decizia americană se îndepărtează de promisiunea făcută de Washington în mai 2017 lui Mahmoud Abbas de a nu lua nicio măsură radicală timp de 12 luni pentru a încuraja negocierile de pace.

Politica administraţiei Trump slăbeşte poziţia moderaţilor, încurajându-i în schimb pe radicalii din Orientul Mijlociu, a declarat negociatorul palestinian.

“Dacă arta negocierilor lor este de a ne pune într-o poziţie în care nu avem nimic de pierdut, cred că au reuşit”, şi-a exprimat el regretul.

Tags: Donald TrumpisraelMahmoud AbbasmoscovanegocieriNetanyahupalestinianVladimir Putin
Categorii: Sinteze