X

Până acum au fost recenzaţi peste 2,1 milioane de cetăţeni. Ce spune șeful Biroului Național de Statistică

Până acum au fost recenzaţi peste 2,1 milioane de cetăţeni. Ce spune șeful Biroului Național de Statistică

Șeful Biroului Național de Statistică din republica moldova a anunțat că peste 2,1 milioane de persoane și peste 1,4 milioane de locuințe au fost recenzate pînă acum. Printre localităţile cu cea mai scăzută rată de participare se numără municipiul Chişinău, scrie tvrmoldova.md.

Un ritm scăzut de recenzare este în Chisinau, și crecut in Anenii Noi, Ungheni, Glodeni, Făleşti, Râşcani şi Orhei. Autoritățile confirmă că nu toți cetățenii înțeleg importanța recensământului și faptul că poartă o responsabilitate important in acest proces.

“Aţi participat la recensământ? –Nu, nu! –De ce? Pentru că nu pot.” “Nu! –De ce?- Nu a venit nimeni încă!” “Nu am reuşit. Am venit de peste hotare. Totuşi vă doriţi să participaţi? – Nu prea îmi doresc, dar oricum.”

OLEG CARA, șef, Biroului Național de Statistică: Aceasta se lămureşte inclusive prin faptul că le revine, recenzorilor din municipiul Chişinău, o sarcină mai mare, luând în consideraţie faptul că ponderea persoanelor care nu răspund în dată, nu sunt atât cooperate şi deschise este mai mare decât în alte localităţi ale ţării.

Citește și: Al treilea caz uman de gripă aviară în SUA asociat cu o epidemie la vaci

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, va fi extins procesul de recenzare inclusiv a spaţiilor colective de locuit şi a perspoanelor fără adăpost.

OLEG CARA, șef, Biroului Național de Statistică: Ne referim la spaţiile colective de locuit în gestiunea Ministerul Apărării, Ministeru Afacerilor Interne, instituţii penitenciare, aziluri de bătrâni, spaţii colective de locuit pentru copii, pentru studenţi, în aceleaşi cămine, deoarece şi aceste spaţii de locuit sunt parte a recensământului.

Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației, a structurilor sale demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și a condițiilor de locuit, date asupra veniturilor populației și altele. Datele obținute sunt folosite pentru a elabora politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare. Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova se va încheia pe 7 iulie. Cei care vor refuza să participe riscă amenzi de până la 2500 de lei.

 

Tags: BNScetatenirecenzări
Social