Până aici! Asistenții personali au format un grup de inițiativă. Vezi care sunt solicitările

Mai mulți asistenți personali din Chișinău au constituit ieri un grup de inițiativă care cere anularea ordinului ce prevede concedierea mai multor asistenți personali și reducerea cu 50% din salariile celor rămași, transmite IPN.

În cadrul unei ședințe organizate la Primărie, Natalia Hasan, a declarat că ea este asistent personal de mai mulți ani, iar acest ordin este ultima picătură în tot „genocidul” comis până acum în raport cu persoanele cu dizabilități severe.


Femeia spune că ani la rând a luptat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și s-a implicat în crearea legislației pentru funcționarea Serviciului de asistență personală. Iar acum aceste persoane sunt lăsate în voia sorții.

Citește și Anca Dragu a înmânat certificate participanților la „Școala finanțelor moderne”

Ședința de la Primărie cu asistenții personali a fost anunțată de către fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul municipal Chișinău. Președinta fracțiunii, Zinaida Popa, a declarat că, potrivit legislației, cheltuielile pentru organizarea și funcționarea Serviciului de asistență personală sunt suportate de administrația publică locală și sunt acoperite în limitele alocațiilor prevăzute anual în bugetul municipal. Însă, prin ordinul primarului general, Ion Ceban, din 3 ianuarie 2024, spune consiliera, Primăria nu mai angajează asistenți personali și încetează contractele de muncă cu ei.

„Sunt în total 145 de milioane de lei, am calculat la 2 200 de familii. Nu sunt miliarde, sunt 145 de milioane pe care trebuie să le prevedem în bugetul municipal. Și la un buget de 7 și ceva de miliarde de lei este o picătură în ocean”, afirmă Zinaida Popa. Potrivit ei, consilierii trebuie să voteze ca acești bani să se regăsească în bugetul municipal pentru anul 2024.

Contactată de IPN, consilierul primarului general, Natalia Ixari, a declarat că Primăria nu comentează „acțiunile și declarațiile electorale ale PAS referitor la situația gravă pe care au creat-o tot ei prin reformele absurde”. „Nu au ieșit dintr-o campanie electorală, că au intrat în alta, cea pentru prezidențiale, pentru care muncesc zilnic. De fapt ceea ce fac în fiecare zi, este de a distrage atenția de la problemele și ilegalitățile pe care le fac.

Printre acestea – închiderea de școli, universități, spitale și demiterea funcționarilor din sistemul social și educațional. Tot ei pentru anul 2024, au tăiat din bugetul pentru domeniul educație 350 de milioane de lei și le cer de la Chișinău.

Datoria de stat a fost crescută în ultimii 3 ani cu 26 de miliarde de lei și poporul nu cunoaște pe ce s-au cheltuit”, a mai spus sursa citată.