X

PANĂ de CURENT în jumătate din Cuba

Aproape jumătate din teritoriul Cubei era afectat luni de o întrerupere de curent din cauza unei defecţiuni a reţelei, a anunţat compania naţională de electricitate (UNE), la aproape cinci luni după o pană generală care a scufundat ţara în întuneric, scrie AFP, potrivit agerpres.

“O defecţiune a reţelei de 220 kV (kilovolţi)” dintre oraşele Santi Spiritus (centru) şi Nuevitas “a provocat deconectarea totală a sistemului electric în zona central-estică” a ţării, potrivit unui comunicat al Uniunii naţionale a electricităţii (UNE).

Citeşte şi: Doi oameni au fost salvaţi după aproape 198 de ore de la seismul catastrofal din Turcia – Black News

Sunt afectate şapte din cele 15 provincii ale ţării, potrivit textului.

Din 2022, Cuba suferă de o scădere a producţiei de energie electrică din cauza stării proaste a celor opt centrale electrice ale sale, regulat în pană sau închise pentru operaţiuni de întreţinere.

Pe 27 septembrie, după ce uraganul Ian a trecut peste vestul ţării, întreaga insulă a fost afectată de o întrerupere masivă de curent, lăsând 11,1 milioane de cubanezi în întuneric.

Autorităţile cubaneze au recunoscut că, în prima jumătate a lui octombrie 2022, producţia de energie electrică din ţară a scăzut la “niveluri nemaivăzute până acum, la 37,9%” din capacitatea totală a ţării.

Pe lângă cele opt termocentrale, ţara are opt vase-generatoare închiriate de la o companie turcă, precum şi câteva unităţi de producţie de energie solară şi eoliană.

Citeşte şi: Şefa diplomaţiei germane îşi continuă în Suedia turneul scandinav – Black News

Dificultăţile întâmpinate în revenirea energiei electrice au condus, la începutul lui octombrie, la manifestaţii neobişnuite de nemulţumire în mai multe cartiere din Havana.

Întreruperea curentului a fost, de asemenea, unul din motivele manifestaţiilor fără precedent care au zguduit insula în iulie 2021, reaminteşte AFP.

Tags: compania naţională de electricitate (UNE)CubahavanaNuevitaspana de curentSanti Spiritus
Categorii: Știrile zilei