‘Pană masivă’ a Telegram şi WhatsApp în Rusia, în urma unui ‘atac’ informatic prin negarea serviciului

Publicat:

‘Pană masivă’ a Telegram şi WhatsApp în Rusia, în urma unui ‘atac’ informatic prin negarea serviciului

O ”pană masivă” a afectat timp de o oră, miercuri, mesageriile Telegram şi WhatsApp în Rusia, anunţă ”jandarmul” rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor, potrivit căruia ”un atac” informatic se află la originea acestui ”incident” rar, relatează AFP.

”Începând de la ora (locală) 14.00 (şi ora României), Centrul de Control şi Supraveghere a Reţelei Publice de Comuncaţii a înregistrat o pană masivă de funţcionare a mesageriilor Telegram şi WhatsApp”, anunţă într-un comunicat – lacomic – Roskomnadzor, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Câteva minute mai târziu, jandarmul rus al telecomunicaţiilor a anunţat că aceste perturbări erau legate de ”un atac (de tip) DDoS împotriva operatorilor uşi de telecomunicaţii”.

Atacurile ”prin negarea serviciului” (DDoS) sunt o metodă relativ simplă, care constă în a pune în pană un sistem prin copleşirea  acestuia cu solicitări.

”La ora (locală) 15.00 (şi a României), atacul a fost respins, iar serviciile funcţionează normal”, a anunţat într-un al doilea comunicat Roskomnadzor, care nu identifică autorul acestui atac cibernetic.

Un astfel de incident este rar în Rusia.

De la începutul asaltului în Ucraina, în februarie 2022, Kremlinul şi-a consolidat în mod considerabil acapararea sectorului digital, puternic afectat de sancţiuni occidentale.

Puterea rusă şi-a accentuat controlul şi asupra Internetului, interzicând numeroase site-uri şi reţele de socializare occidentale pe care criticii Kremlinului se putrau exprima liberi, ca de exemplu Facebook, Instagram şi X.

Aceste resurse rămân însă accesibile în Rusia prin folosirea unui VPN.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

YouTube nu a fost blocat niciodată, însă zvonuri cu privire la interzicerea acestei reţele reapar cu regularitate, mai ales după ce Roskomnadzor a acuzat în martie 2022 atât YouTube, cât şi Google, proprietarul ploatformei, de activităţi ”teroriste”.

Începând din februarie 2022, Kievul a fost vizat în mai multe rânduri în atacuri cibernetice de amploare vizând mai ales site-uri guvernamentale.

Autorităţile ucrainene anunţă cu regularitate că deţin probe ale unei implicări a Moscovei, care dezminte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Anca Dragu: Moldova are toate atributele de a fi copilul minune al zonei

Anca Dragu: Moldova are toate atributele de a fi copilul minune al zonei Reformele pentru aderarea la UE și banii care vor veni din fondurile...

Ungaria răspunde UE că beneficiarii ruşi ai unui ‘card naţional’ vor fi supuşi aceloraşi verificări ca şi ceilalţi deţinători

Ungaria răspunde UE că beneficiarii ruşi ai unui 'card naţional' vor fi supuşi aceloraşi verificări ca şi ceilalţi deţinători Un program ungar de relaxare a...

Maia Sandu, către Olaf Scholz: Vă mulțumesc pentru susținerea constantă pe care o manifestați pentru parcursul european al R. Moldova

Maia Sandu, către Olaf Scholz: Vă mulțumesc pentru susținerea constantă pe care o manifestați pentru parcursul european al R. Moldova Președintele Maia Sandu a apreciat...

Olaf Scholz: Germania vă este alături ferm și vom sprijini R. Moldova din răsputeri

Olaf Scholz: Germania vă este alături ferm și vom sprijini R. Moldova din răsputeri „Mesajul meu cel mai important este că Germania vă este alături...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.