Pandemia de COVID-19 a amplificat antisemitismul

Publicat:

Pandemia de COVID-19 a “reanimat” discursurile antisemite şi a generat “noi mituri şi teorii ale conspiraţiei care incriminează evreii” pentru actuala criză sanitară, se arată într-un raport european dat publicităţii marţi, informează AFP, potrivit agerpres.

“Antisemitismul, în special pe internet, s-a accentuat în timpul pandemiei”, scrie Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), al cărei sediu este la Viena şi care se bazează pe statisticile oficiale şi pe elementele adunate de organizaţiile civile.


Citeşte şi: Persoanele în vârstă, vulnerabile şi dublu-vaccinate au început să moară de Covid din cauza scăderii imunității – Black News

În Germania, reţeaua de asociaţii RIAS a dezvăluit astfel că, în primele luni ale pandemiei, 44% dintre incidentele antisemite înregistrate erau “asociate cu noul tip de coronavirus”.

La fel, în Republica Cehă, Federaţia comunităţilor evreieşti a constatat “o creştere a circulaţiei manifestaţiilor de ură online”, alimentate de sfera complotistă, care se opune vaccinurilor şi restricţiilor.

De o manieră mai generală, “lacunele la nivel de date continuă să mascheze realitatea”, puţine dintre ţările membre ale UE contabilizând “cu eficacitate” incidentele antisemite, deplânge FRA.

În unele ţări din UE, precum Ungaria şi Portugalia, nu există niciun fel de cifre oficiale în acest sens.

Este imposibil să faci “comparaţii pertinente”, potrivit raportului. De exemplu, Spania a contabilizat doar trei astfel de incidente anul trecut, comparativ cu 339 în Franţa, în timp ce în Germania au fost înregistrate 2.351 de asemenea incidente, “cel mai mare nivel din perioada 2010-2020”.

În numeroase ţări, “majoritatea zdrobitoare a incidentelor nu sunt semnalate, nici poliţiei, nici unei alte instituţii”, subliniază documentul.

Citeşte şi: Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare – Black News

“Antisemitismul este o problemă gravă, însă, fără date, nu ştim cât de gravă este ea”, comentează directorul agenţiei, Michael O’Flaherty, citat într-un comunicat, şi care îndeamnă ţările europene să-şi “intensifice eforturile” în vederea unei mai bune colectări de date. “Vom fi astfel capabili să luptăm mai bine împotriva urii şi prejudecăţilor”, insistă el.

Bruxellesul a prezentat în octombrie prima sa strategie de luptă împotriva antisemitismului, pentru a combate ura online, a întări protecţia sinagogilor şi a promova transmiterea istoriei Holocaustului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.