X

Pandemia de COVID-19 a îngreunat și mai mult situația pacienților oncologici

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra tratamentului cancerului este ”catastrofal”, a deplâns joi filiala Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Europa, atrăgând atenţia asupra întreruperilor în funcţionarea serviciilor oncologice într-o treime dintre ţările din zonă, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Impactul pandemiei asupra cancerului în regiune nu este nimic mai prejos decât catastrofal”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie.

Citeşte şi: TRIPLU transplant reuşit la New York. Faţă şi mâini noi pentru un pacient de 22 de ani

Dintre cele 53 de state membre OMS din zonă (inclusiv câteva din Asia Centrală), una din trei ţări şi-a întrerupt parţial sau total serviciile oncologice din cauza mobilizării contra pandemiei şi a restricţiilor de călătorie.

”Unele ţări au fost afectate de o penurie de medicamente anticanceroase şi multe au înregistrat o scădere semnificativă a diagnosticelor noi de cancer, chiar şi în ţările cele mai mai bogate”, a menţionat Kluge într-un comunicat, atrăgând atenţia asupra unei agravări a inegalităţilor provocate de criza economică.

În Olanda şi Belgia, în timpul primei perioade de carantină din primăvara anului 2020, numărul cazurilor de cancer diagnosticate a scăzut de la 30 la 40%, iar în Kârgâzstan a scăzut cu 90% în aprilie 2020, a menţionat oficialul ONU.

Citeşte şi: 140.000 de chilieni au fost vaccinaţi într-o singură zi

Potrivit previziunilor OMS, în Marea Britanie, întârzierile în stabilirea diagnosticului şi începerea tratamentului ar conduce la o creştere cu 15% a deceselor cauzate de cancerul colorectal şi cu 9% a deceselor asociate cancerului de sân în următorii cinci ani.

În regiunea Europei, cancerul, diabetul şi bolile respiratorii cronice sunt responsabile anual de peste 80% dintre decese.

OMS intenţionează să mobilizeze din nou autorităţile cu o iniţiativă axată în special pe prevenţie, depistare precoce şi acces universal la diagnostic şi tratament.

Tags: Belgiacoronaviruscovid-19Hans KlugeolandaOMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)oncologie
Categorii: Diaspora