X

Pandemia de COVID-19 amenință cu sărăcia 8,3 milioane de persoane în lumea arabă (ONU)

Aproximativ 8,3 milioane de persoane riscă să ajungă într-o stare de sărăcie accentuată din cauza consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19, a afirmat miercuri Comisia Economică şi Socială a Naţiunilor Unite pentru Asia Occidentală (CESAO), citată de AFP, scrie agerpres.

Acestei cifre i se adaugă două milioane de persoane care vor suferi de malnutriţie, a estimat CESAO, publicând un raport despre impactul noului coronavirus.

Citește și : Erdogan: Turcia va lua măsuri suplimentare dacă nu se respectă ‘carantina voluntară’

“Consecinţele acestei crize vor fi grave în special pentru grupurile vulnerabile de populaţie, îndeosebi pentru femei şi adulţii tineri, precum şi pentru cei care lucrează în sectorul muncilor nedeclarate, care nu benefeciază nici de protecţie socială, nici de asigurări în caz de şomaj”, şi-a exprimat regretul Rola Dashti, secretar executiv al CESAO.

Importanta contracţie economică, pe fondul unei scăderi a preţului mondial al petrolului, şi “puternica dependenţă” a ţărilor din regiune faţă de importurile alimentare se numără printre cauzele acestei pauperizări, potrivit organizaţiei.

“Cu această nouă estimare, un total de 101,4 milioane de persoane sunt considerate sărace şi 52 milioane sunt malnutrite” în lumea arabă, conform agenţiei ONU.

“Guvernele arabe trebuie să asigure un răspuns de urgenţă pentru a-şi proteja populaţia împotriva sărăciei şi a insecurităţii alimentare”, a cerut Rola Dashti, invitând la o acţiune “regională” coordonată.

În martie, CESAO estimase la peste 1,7 milioane numărul locurilor de muncă care riscau să fie suprimate în lumea arabă în 2020 din cauza noului coronavirus.

Citește și : Măsurile de distanţare socială din Marea Britanie par să dea rezultate (studiu preliminar)

Rata şomajului ar urma astfel să crească cu 1,2 % în 2020, potrivit organizaţiei.

În ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) cumulat de statele arabe, el este aşteptat să scadă cu cel puţin 42 miliarde de dolari în 2020, adică 38,4 miliarde euro.

Tags: CESAOcoronaviruscovid-19ONUsomaj
Categorii: Sinteze