Panică în Polonia după moartea în masă a peștilor din râul Oder

Publicat:

Pe măsură ce mii de pești morți se apropiau de malurile râului Oder din vestul Poloniei, localnicii au realizat că un dezastru ecologic care a început la sfârșitul lunii iulie în sud-vestul țării se îndrepta spre Marea Baltică, informează mediafax.

În timp ce locuitorii din Widuchowa căutau unelte pentru a scoate peștii morți din râu, guvernul a început să reacționeze.


Citește și : Coreea de Nord respinge planul de ajutor economic ‘îndrăzneţ’ propus de Seul

“Au fost cele mai grele 5 zile din viața mea”, a declarat Pawel Wrobel, primarul din Widuchowa, care se află la aproximativ 400 de kilometri de orașul în care au fost observați pentru prima dată peștii morți. “Nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi o asemenea catastrofă, este ceva ce vezi în filmele cu dezastre”.

Cu ajutorul comunității locale, el a adunat zeci de furci, folosite pentru cartofi, pentru a îndepărta peștii morți din râu, care marchează o parte din granița dintre Polonia și Germania, notează Reuters.

“Nu știm cum să o facem și ce unelte să folosim, învățăm din greșelile noastre”, a spus Wrobel.

Pe 12 august, premierul Mateusz Morawiecki i-a demis pe șeful autorității naționale poloneze de gestionare a apei și pe șeful inspectoratului general de mediu, spunând că instituțiile conduse de aceștia ar fi trebuit să reacționeze mai devreme.

În ciuda numeroaselor teste efectuate de laboratoare poloneze și străine pe probe de pește și apă și a unei recompense de 1 milion de zloți (211.775 de dolari) pentru informații privind sursa contaminării, încă nu este clar ce a otrăvit Oderul, al doilea râu ca mărime din Polonia.

“Ne concentrăm, pe de o parte, pe oprirea a ceea ce se întâmplă, iar pe de altă parte, pe găsirea motivului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului pentru mediu, Aleksander Brzozka.

Citește și : Bolsonaro se apropie de Luiz Inacio Lula da Silva în sondajele din Brazilia

Cercetătorii din Germania și din ministerul polonez al mediului au indicat o creștere excesivă de alge toxice ca fiind o posibilă cauză a morții în masă.

“Cea mai probabilă ipoteză este că a fost o combinație de diverși factori naturali”, a declarat Brzozka.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.