X

Panică la Beijing, după un anunț potrivit căruia politica zero-Covid poate dura 5 ani

S-a creat panică la Beijing, după ce a apărut un anunț potrivit căruia politica „zero-Covid” poate dura 5 ani. Un oficial al Partidului Comunist a postat un anunț care spunea că testele obligatorii în masă și restricțiile de călătorie vor continua, informează mediafax.

Autoritățile de la Beijing au stârnit confuzie și alarmă după ce au anunțat că politica severă de control a Covid ar putea fi în vigoare în următorii 5 ani, incluzând teste obligatorii în masă și restricții de călătorie.

Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

Anunțul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit lui Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez. Textul original spunea: “În următorii 5 ani, Beijingul se va ocupa fără încetare de normalizarea prevenirii și controlului epidemiilor.”

Anunțul a fost postat pentru prima dată de Beijing Daily și republicat de alte instituții media de stat. Acesta s-a răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare, dar în scurt timp noțiunea de “5 ani” a fost eliminată din majoritatea publicațiilor online, iar un hashtag aferent pe Weibo a fost șters, anunță The Guardian.

Autoritățile chineze, sub îndrumarea președintelui Xi Jinping, au angajat în mod repetat țara în politica “zero-Covid”, în ciuda faptului că restul lumii a ales calea coexistenței sau a atenuării.

Xi a ordonat autorităților să găsească un echilibru între controlul pandemiei și creșterea economică, deoarece măsurile imprevizibile îi enervează pe localnici.

Anunțul de luni și amendamentul ulterior au stârnit furie și confuzie în rândul locuitorilor din Beijing pe internet. Majoritatea comentatorilor nu păreau surprinși de perspectiva continuării sistemului pentru încă o jumătate de deceniu, dar puțini au fost cei care au susținut ideea.

Anunțul care conținea hashtagul legat de următorii 5 ani a fost vizualizat de aproape 1 milion de ori înainte de a fi șters în câteva ore.

Autoritățile nu au clarificat declarația sau eliminarea referirii la 5 ani. Unii observatori au sugerat că sintagma “5 ani” era un termen folosit adesea în anunțurile guvernamentale, dar care în acest context părea a fi un orizont de timp sau că a fost adăugată în mod eronat de către editorul inițial al anunțului – Beijing Daily.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

Beijing Daily nu a oferit clarificări atunci când a fost contactat de The Guardian.

Strategia Chinei a fost eficientă în timpul epidemiilor variantelor anterioare, dar a fost contestată de transmisibilitatea ridicată a Omicron. Politica zero-Covid a dus la un blocaj îndelungat, uneori haotic și dăunător din punct de vedere economic, în Shanghai, și la restricții dure de călătorie și sociale în Beijing. Și alte orașe au fost supuse unor lockdown-uri dure, fie la nivelul întregului oraș, fie în anumite cartiere. Multe orașe și provincii au adoptat teste în masă obligatorii la fiecare câteva zile pentru locuitorii care doresc să se deplaseze în oraș.

Tags: BeijingCai QiCovidepidemiiXi Jinping
Categorii: PoliticăȘtirile zilei