X

Papa a acceptat demisia cardinalului Donald Wuerl din funcţia de arhiepiscop de Washington (Vatican)

Papa Francisc a acceptat demisia cardinalului american Donald Wuerl din postul de arhiepiscop al Washingtonului, a anunţat vineri Vaticanul, pe fondul unor scandaluri sexuale implicând preoţi în Statele Unite, relatează Reuters, potrivit News.ro .

Donald Wuerl, în vârstă de 77 de ani, îşi păstrează titlul de cardinal.

Citește și : Bulgaria: Premierul şi opoziţia îndeamnă la evitarea tensiunilor etnice după asasinarea ziaristei Viktoria Marinova

Într-o scrisoare publicată la Washington, Papa Francisc subliniază că a acceptat fără tragere de inimă demisia lui Donald Wuerl, la insistenţa acestuia din urmă.

El i-a cerut să rămână în post, pentru a se ocupa de arhidioceză până la desemnarea succesorului său.

Modul în care Donald Wuerl a gestionat scandaluri sexuale, pe când era episcop în Pittsburgh, din 1988 în 2008, este pus în discuţie în prezent.

În august, un raport prezentat unui mare juriu american a arătat că cel puţin 1.000 de persoane, majoritatea copii, au fost victime ale unor agresiuni sexuale comise de aproximativ 300 de preoţi în ultimii 70 de ani.

Citește și : Juncker: „Dl Orban nu-şi mai are locul în sânul PPE”

Donald Wuerl a mai fost acuzat de faptul că a fost la curent cu abuzuri sexuale comise de către fostul cardinal Theodore McCarrick, predecesorul său la Washington. El a respins aceste acuzaţii.

Theodore McCarrick, în vârstă de 88 de ani, a demisionat în iulie şi a fost privat de titlul de cardinal – un lucru fără precedent -, după ce acuzaţii de abuzuri sexuale pe care le-ar fi comis asupra unui minor în vârstă de 16 au fost considerate credibile.

Tags: arhiepiscopcardinalDonald WuerlPapa FranciscPreoţiStatele Unitewashington
Categorii: Diaspora