X

Papa Francisc a folosit un citat din Shakespeare pentru a lansa un apel la unitate împotriva modificărilor climatice

Papa Francisc a adaptat celebrul monolog al lui Hamlet scris de William Shakespeare pentru a îi îndemna pe oameni să nu rămână nepăsători faţă de distrugerile provocate de modificările climatice şi faţă de marile migraţii umane pe care aceste fenomene ar putea să le provoace, informează Reuters, potrivit agerpres.

“A vedea sau a nu vedea, aceasta este întrebarea!”, a scris suveranul pontif în prefaţa unui document publicat de Biroul de dezvoltare de la Vatican pentru îngrijirea pastorală a persoanelor strămutate din cauza evenimentelor climatice. Totodată, papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să lucreze împreună pentru a proteja “creaţia, casa noastră comună” şi “să nu se refugieze” în individualism.

Citește și : Joe Biden numește primii săi judecători federali

“Sugerez să adaptăm celebrul monolog al lui Hamlet ‘To be or not to be’ (‘A fi sau a nu fi’) şi să afirm: ‘To see or not to see, that is the question!’ (‘A vedea sau a nu vedea, aceasta este întrebarea!’). Totul începe de acolo, când fiecare începe să vadă, atât eu, cât şi voi”, a mai scris papa Francisc.

“Nu vom ieşi din crize precum cea climatică sau cea de COVID-19 refugiindu-ne în individualism, ci doar dacă “suntem mulţi împreună”, prin întâlniri, dialog şi cooperare”, a adăugat suveranul pontif în prefaţa documentului de 30 de pagini, publicat marţi.

Clericii conservatori din Biserica Catolică, dintre care mulţi adoptă opiniile politicienilor conservatori, sunt climatosceptici şi contestă teoria susţinută de majoritatea oamenilor de ştiinţă, conform căreia încălzirea globală a climei este în mare parte provocată de către oameni.

În mesajul lui, papa Francisc pare că se adresează acelor sceptici.

“Când oamenii sunt strămutaţi pentru că localităţile lor de baştină au devenit de nelocuit, poate să pară un proces natural, ceva inevitabil”, a afirmat liderul de la Vatican.

“Totuşi, deteriorarea climei este adeseori un rezultat al alegerilor proaste şi al activităţilor distructive, al egoismului şi al neglijării, care au pus omenirea în contradicţie cu creaţia, casa noastră comună”, a adăugat el.

Papa Francisc l-a criticat pe fostul preşedinte american Donald Trump atunci când acesta a retras Statele Unite din Acordul pentru climă semnat la Paris în 2015 pentru a limita încălzirea globală. Vaticanul a salutat apoi decizia preşedintelui Joe Biden de a readuce Statele Unite în acest acord.

Citește și : China a început vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani şi a celor cu boli cronice

La Summitul pentru Adaptare Climatică găzduit de Olanda în luna ianuarie, liderilor lumii li s-a spus că modificările climatice ar putea să ducă la o scădere a producţiei globale de hrană cu până la 30%, în timp ce creşterea nivelului mărilor şi formarea unor furtuni tot mai puternice ar putea forţa sute de milioane de oameni din regiunile de coastă să îşi părăsească locuinţele.

“Se pare că ne aflăm cu adevărat în punctul în care va trebui să decidem, într-o manieră activă sau pasivă, dacă vom avea grijă de singura casă pe care o avem sau o vom distruge”, a declarat cardinalul Michael Czerny, subsecretar la Biroul de Dezvoltare de la Vatican, într-o conferinţă de presă ocazionată de prezentarea acestui document.

Tags: covid-19HamletPapa FranciscvaticanWilliam Shakespeare
Categorii: Diaspora