Papa Francisc a primit în audienţă oficială un cardinal judecat pentru corupţie

Publicat:

Papa Francisc a acordat joi, într-un gest surprinzător, o audienţă privată oficială cardinalului Angelo Becciu, un fost prelat influent de la Vatican, în prezent judecat pentru corupţie şi fraudă financiară, transmite Reuters, potrivit agerpres

Papa Francisc şi Becciu au mai avut întrevederi neoficiale de la momentul la care liderul de la Vatican l-a demis pe acesta din urmă din funcţiile deţinute în cadrul Sfântului Scaun, în 2020, însă aceasta a fost pentru prima dată când cardinalul s-a aflat pe lista publică de audienţe a pontifului la Palatul Apostolic.


Citește și : Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie la o defilare nocturnă

Natura oficială şi solemnă a acestei întrevederi a stârnit speculaţii din partea unor media catolice, conform cărora s-ar putea întrezări la orizont o reconciliere între cei doi sau o reabilitare a cardinalului.

Becciu este unul dintre cele zece persoane acuzate într-un proces de corupţie ce vizează achiziţia unei clădiri la Londra de către Secretariatul de Stat de la Vatican. Procesul a început în iulie 2020.

Toate persoanele acuzate, printre care se numără angajaţi de la Vatican şi intermediari italieni care, potrivit acuzării, au extorcat Sfântul Scaun, şi-au susţinut nevinovăţia.

Papa Francisc l-a demis pe Becciu dintr-o altă înaltă funcţie administrativă, în 2020 pentru presupus nepotism, acuzaţie pe care acesta din urmă o neagă de asemenea.

La momentul concedierii lui Becciu din acel post, i-au fost suspendate, totodată, “drepturile asociate cu faptul de a fi cardinal”, după cum a indicat Vaticanul la acea vreme. Acestea includeau dreptul de participa la un conclav secret pentru alegerea următorului papă după decesul sau demisia papei Francisc.

Înainte de a fi concediat, Becciu a fost unul dintre cei mai influenţi oameni de la Vatican. El a fost secretar de stat adjunct în perioada 2011-2018, apoi a ocupat funcţia de şef al departamentului de la Vatican care studiază potenţiali candidaţi pentru la canonizare, din 2018 până la demiterea sa în 2020.

Citește și : Directorul AIEA este aşteptat să vină la Moscova cu ‘idei noi’

La una dintre cele mai recente audieri care au avut loc în cadrul procesului, în luna noiembrie a anului trecut, a fost prezentat instanţei un apel telefonic înregistrat în secret între Becciu şi papa Francisc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.