Papa Francisc compară războiul din Ucraina cu Holodomorul, genocidul prin foamete ordonat de Stalin

Publicat:

Papa Francisc a comparat miercuri suferinţele ucrainenilor în “martiriul agresiunii” cu Holodomorul – genocidul prin foamete comis în anii 1930 în Ucraina din ordinul dictatorului sovietic Stalin, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Adresându-se miilor de credincioşi din Piaţa Sf. Petru, la audienţa generală săptămânală, suveranul pontif a menţionat uciderea a milioane de ucraineni în fosta Uniune Sovietică. “Sâmbăta aceasta marchează aniversarea genocidului groaznic al Holodomorului, exterminarea prin foametea din 1932-1933 provocată artificial de Stalin”, a spus el.


Citește și: Coreea de Nord regretă ‘atitudinea deplorabilă’ a şefului ONU după tirul unei rachete balistice

“Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid şi să ne rugăm pentru atât de mulţi ucraineni – copii, femei, bătrâni – care suferă astăzi martiriul agresiunii”, a îndemnat papa.

În imperiul rus, sub conducerea ţarilor şi ulterior a sovieticilor, limba ucraineană şi orice element de cultură şi identitate independentă au fost reprimate, reaminteşte Reuters. Holodomorul a fost rezultatul eforturilor lui Stalin de a colectiviza agricultura şi de a stârpi mişcarea naţionalistă abia începută în Ucraina.

Din februarie, când forţele ruse au invadat Ucraina, Francisc a menţionat această ţară în aproape toate apariţiile sale publice şi a avertizat de mai multe ori că criza ar putea duce la folosirea armelor atomice, cu consecinţe globale incontrolabile.

Luna trecută, papa l-a rugat pentru prima oară direct pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt “spiralei violenţei şi morţii” din Ucraina.

Citește și: UE organizează o reuniune de urgenţă cu Serbia şi Kosovo, pe fondul tensionării relaţiilor între acestea

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.