Papa Francisc condamnă ‘atrocităţile crude’ din Republica Democrată Congo: ‘Acoperă umanitatea de ruşine’

Publicat:

Papa Francisc a condamnat miercuri, la Kinshasa, “atrocităţile crude care acoperă umanitate de ruşine” comise în estul Republicii Democrate Congo (RDC), denunţând “exploatarea, sângeroasă şi ilegală, a bogăţiei acestei ţări”, potrivit AFP, scrie agerpres

“Fac un apel puternic către toate persoanele, toate entităţile interne şi externe care trag sforile în războiul din RDC, jefuind-o, flagelând-o şi destabilizând-o”, a spus papa Francisc în a doua zi a vizitei sale în cea mai mare ţară catolică din Africa.


Citește și : Germania îşi înzestrează armata cu opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T

“Vă îmbogăţiţi prin exploatarea ilegală a bunurilor acestei ţări şi prin sacrificarea crudă a unor victime nevinovate. Auziţi strigătul sângelui lor”, a adăugat el, în contextul în care RDC este devastată de abuzurile unor grupuri armate care au ucis sute de mii de persoane şi au aruncat pe drumuri alte câteva milioane.

Suveranul Pontif s-a declarat “indignat” de “exploatarea, sângeroasă şi ilegală a bogăţiei acestei ţări, precum şi de încercările de împărţire cu scopul de a o putea conduce”.

Cu câteva minute înainte de aceste declaraţii, papa argentinian a ascultat “suferinţele atroce” a patru victime, prin mărturii brute care au vorbit de mutilări, violuri şi masacre.

“Am văzut sălbăticia: oameni tăiaţi aşa cum tai carnea la măcelărie, femei eviscerate, bărbaţi decapitaţi”, a scris Désiré Dhetsina, într-o mărturie pregătită în urmă cu câteva luni. El este în prezent dat dispărut.

Emelda M’karhungulu a relatat despre “abuzurile” la care a fost supusă trei luni ca “sclavă sexuală”. “Uneori, amestecau capetele oamenilor în carnea de animale. Era mâncarea noastră zilnică”, a spus ea.

Ladislas Kambale Kombi, de 16 ani, a povestit cum a asistat, fără a putea face nimic, la moartea tatălui său, “tăiat în bucăţi”, şi la răpirea mamei sale.

“În faţa violenţei inumane pe care aţi văzut-o cu proprii ochi şi pe care aţi simţit-o în propria carne, suntem sub şoc. Nu există cuvinte. Trebuie doar să plângem, în tăcere”, a răspuns papa, vizibil emoţionat.

“Lacrimile voastre sunt lacrimile mele, suferinţa voastră este suferinţa mea”, a adăugat el, cerând “iertare pentru violenţa omului împotriva omului”.

Citește și : Ruşii îi acuză pe americani că au distrus baza legală a tratatului Noul START

Potrivit papei, acest război este “dezlănţuit de o lăcomie avidă de materii prime şi de bani, care alimentează o economie armată care necesită instabilitate şi corupţie”.

“Ce scandal şi ce ipocrizie: sunt violate şi omorâte persoane, în timp ce afacerile care provoacă violenţele şi decesele continuă să prospere”, şi-a mai exprimat el regretul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.