X

Papa Francisc explică poziţia Bisericii faţă de cuplurile gay

Papa Francisc explică poziţia Bisericii faţă de cuplurile gay

„Binecuvântăm oamenii, nu păcatul. Nu ne întrebăm despre un antreprenor dacă fură”

Declarația “Fiducia supplicans”, documentul Dicasterului pentru doctrina credinței aprobat de Papa Francisc și care conține deschiderea fără precedent la binecuvântările “extra-liturgice” ale cuplurilor alcătuite din persoane de acelaşi sex, continuă să neliniştească Biserica. Care îl obligă pe Suveranul Pontif să facă niște precizări, scrie IL FATTO QUOTIDIANO, potrivit stiripesurse.ro.

“A stârnit reacții foarte puternice, asta înseamnă că s-a atins un punct foarte delicat, foarte sensibil, vor fi necesare investigații suplimentare”, a comentat secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, după poziţia adoptată de episcopii africani, care preferă “să nu ofere binecuvântări cuplurilor de același sex”, așa cum se precizează în documentul articulat de cardinalul Fridolin Ambongo, în calitate de președinte al Simpozionului Conferințelor Episcopale Africane.

Papa Francisc explică poziţia Bisericii faţă de cuplurile gay

Declarația ar putea fi una dintre temele pe care Papa Bergoglio le va aborda duminică seară, în calitate de invitat al emisiunii lui Fabio Fazio “Che tempo che fa”, transmisă de canalul Nove începând cu 20.00.

Publicarea Declaraţiei a fost o eroare? “Nu voi intra în aceste considerente”, a răspuns cardinalul Parolin presei. Care a precizat totuşi că “Biserica este deschisă semnelor vremurilor, dar în acelaşi timp trebuie să fie fidelă Evangheliei, tradiției, moștenirii ei”.

Citeşte şi: Un medic controversat trage semnalul de alarmă: ‘Vaccinul anti-Covid creşte numărul de cancere!’ – Stiripesurse.md

Prin urmare, Pontiful nu este împotriva dezbaterii, așa cum a vrut să demonstreze pe 13 ianuarie în bazilica Sfântul Ioan din Lateran de la Roma, unde conform tradiției, în spatele ușilor închise a avut loc o întâlnire cu clerul roman la care au participat preoți, diecezani și diaconi permanenți.

Papa Francisc a fost întâmpinat de cardinalul vicar Angelo De Donatis, care a raportat apoi presei că “răspunzând întrebărilor unui cardinal african, Pontiful a clarificat situația, explicând că scopul măsurii este de a binecuvânta oamenii”.

Papa Francisc explică poziţia Bisericii faţă de cuplurile gay

Cu alte cuvinte, binecuvântările privesc “persoanele, nu organizațiile” pentru drepturile LGBT. Aşa cum relatează ziarul episcopal Avvenire, Bergoglio a explicat şi motivul pentru care prevederea nu va fi adoptată în Africa: “Cultura Africii nu acceptă aceste binecuvântări pentru că există sensibilități diferite și acest lucru a fost clarificat cu Cardinalul Ambongo”.”Binecuvântăm oamenii, nu păcatul”.

Potrivit unora dintre cei prezenți, scrie Avvenire, Papa Francisc ar fi dat și un exemplu: “Atunci când binecuvântăm un antreprenor nu ne întrebăm dacă a furat”. Iar potrivit altor persoane prezente ar mai fi spus: “îi binecuvântăm pe politicieni, haideţi să-i binecuvântăm și pe acești frați”.

Se pare că în spatele acelorași uşi închise, ale bazilicii Sfântul Ioan din Lateran, s-a reiterat că doctrina sacramentului căsătoriei între un bărbat și o femeie nu va suferi nicio schimbare.

Tags: bisericagayPapa Franciscvatican
Știrile zilei