X

Papa Francisc: ‘Îmi voi da demisia doar dacă oboseala îmi va afecta capacitatea de a gândi’

Papa Francisc nu se gândește să-și dea demisia, însă ”o stare de oboseală care nu te mai face să vezi lucrurile clar, o lipsă de claritate, de a ști să evaluezi situațiile” l-ar determina să demisioneze, ca de altfel ”și problema fizică, poate. Eu pun mereu întrebări despre aceste lucruri și urmez sfaturile. Cum merg lucrurile? Crezi că trebuie să..?.Întreb persoanele care mă cunosc, chiar și niște cardinali inteligenți. Și ei îmi spun adevărul: continuă, e bine”, a povestit Papa Francisc într-un interviu acordat RSI, televiziunea elvețiană de limbă italiană, interviu care va fi difuzată duminică la televiziunea elvețiană, scrie RAI NEWS, potrivit RADOR.

“Sunt bătrân. Am mai puțină rezistență fizică, problema genunchiului a fost o umilinţă fizică, chiar dacă acum se vindecă bine”, a adăugat Papa Francisc, care face bilanțul celor 10 ani de pontificat.

Citește și : Noul premier chinez critică ‘represiunea’ SUA, dar îndeamnă la cooperare

”Mi-a fost puțin rușine” de scaunul cu rotile. Papa Francisc spune că îi este dor de viața din Buenos Aires de “mersul pe jos, de plimbările pe stradă. Am mers mult. Am folosit metroul, autobuzul, eram mereu în mijlocul oamenilor”.

Războiul din Ucraina ”este un război mondial. A început pe bucăți și acum nimeni nu poate spune că nu este un război mondial. Marile puteri sunt toate implicate. Câmpul de luptă este Ucraina. Acolo se luptă toată lumea. Asta ne duce cu gândul la industria armanentului”, spune Pontiful. ”În a doua zi de război, m-am dus la ambasada Rusiei de la Sfântul Scaun să spun că sunt dispus să merg la Moscova, cu condiția ca Putin să-mi lase o fereastră să negociez. Mi-a scris Lavrov spunându-mi mulțumesc, dar nu este momentul. Putin știe că că sunt disponibil. Însă acolo există interese imperiale, nu numai cele ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți. Este ceva tipic imperiului să pună națiunile pe locul doi”.

Citeşte şi: Cum arată piaţa de armament din lume, în plin război în Europa. Cine cumpără arme şi cine exportă cel mai mult – raport SIPRI – Black News

Tags: Papa Franciscvatican
Categorii: Externe