X

Papa Francisc a avut o întâlnire neanunţată cu şeful armatei din Myanmar

Papa Francisc, sosit luni în Myanmar în plină criză a comunităţii rohingya, a avut o întâlnire neanunţată cu şeful armatei, acuzat că susţine o campanie de “epurare etnică” împotriva acestei minorităţi musulmane, relatează agerpres .

Prima întâlnire a Suveranului Pontif în această ţară sud-est-asiatică a fost cu generalul Min Aung Hlaing şi s-a desfăşurat la catedrala Sfânta Maria din oraşul Yangon.

Cei doi “au discutat despre marea responsabilitate a autorităţilor acestei ţări în aceste vremuri de tranziţie”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, după cele 15 minute de convorbiri, urmate de un schimb de cadouri.

Citește și : ‘Creierul’ atacului terorist de pe Aeroportul Ataturk ar fi fost ucis la Tbilisi

Papa Francisc i-a oferit generalului o medalie comemorativă a vizitei sale, primind în schimb o harpă în formă de barcă şi un bol decorat pentru orez, a precizat purtătorul de cuvânt.

Întâlnirea de luni, adăugată în ultimul moment pe agenda vizitei, îi permite puternicului şef al armatei din Myanmar să se poziţioneze ca interlocutor de prim-plan al Papei, devansând întâlnirea prevăzută pentru marţi între capul bisericii romano-catolice şi lidera civilă birmană, laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi.

Reputaţia de care se bucura aceasta pe plan internaţional a fost pusă în umbră de lipsa de empatie afişată faţă de situaţia musulmanilor rohingya, în contextul în care peste 620.000 de membri ai acestei comunităţi apatride au fugit începând din august din Myanmar în Bangladeshul învecinat, de teama campaniei declanşate împotriva lor de armată şi care a fost calificată de ONU drept epurare etnică. Generalul Min Aung Hlaing, acuzat de apărătorii drepturilor omului că este principalul responsabil al acestei campanii, se opune unei reveniri masive a refugiaţilor, în pofida acordului în acest sens anunţat săptămâna trecută între guvernele celor două ţări.

Papa Francisc a fost întâmpinat luni la sosirea pe aeroportul din Yangon de membri ai grupurilor minorităţilor etnice din Myanmar îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi de copii care i-au adus flori. Suveranul Pontif le-a făcut cu mâna copiilor care fluturau steagurile Vaticanului şi Myanmarului şi purtau tricouri inscripţionate cu sloganul “Iubire şi Pace” al turneului papal.

Doar circa 700.000 din cei 51 de milioane de locuitori din Myanmar sunt romano-catolici. Peste 150.000 de oameni s-au înregistrat pentru a asista la slujba pe care urmează să o oficieze Papa miercuri la Yangon.

Autorităţile au mobilizat importante efective ale forţelor de ordine în Yangon pentru vizita Papei, dar luni nu erau semne de proteste.

Turneul Suveranului Pontif va continua la Dacca, în Bangladesh, unde Papa Francisc are prevăzută o întâlnire cu un grup de refugiaţi rohingya.

Tags: epurare etnicaminoritatiMyanmarPapa Franciscrohingyaşeful armatei
Categorii: Știrile zilei